Még mindig nem adta át megbízólevelét a holland nagykövet

Rene van Hell a tervek szerint szerdán adta volna át megbízólevelét Áder Jánosnak, de ez nem történt meg.

Kósa András
2017. 09. 08. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Hollandia Magyarországra akkreditált új nagykövete már szeptember 1-jén megérkezett Budapestre, Rene van Hell máig nem adta át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A Magyar Nemzet információja szerint a diplomatának szeptember 6-án, szerdán kellett volna találkoznia az államfővel, erre azonban nem került sor.

A holland nagykövetség előzetesen erre a napra beiktatási fogadást is szervezett volna, amelyre számos Budapestre akkreditált diplomatát meghívtak, szerdán azonban mindenkit arról értesítettek, hogy a parti elmarad. Ugyanezen a napon átadta viszont a megbízólevelét Volkmar Wenzel, Németország új nagykövete, erről a német követség közleményben is beszámolt – személyében hosszú idő után van újra rendkívüli és meghatalmazott német nagykövet Budapesten.

A holland–magyar viszony azután vált hektikussá, hogy a távozó nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában azt mondta, a magyar kormány ugyanolyan logikával keres magának ellenségeket, mint az iszlamista terroristák. Az interjú után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy hazahívjuk a hágai magyar nagykövetet, Scheltema utódját pedig addig nem fogadják állami szinten, amíg a holland kormány bocsánatot nem kér.

Bár Bert Koenders holland külügyminiszter még aznap azt nyilatkozta, Scheltema szavai nem a holland kormány álláspontját tükrözik, ez – úgy tűnik – egyelőre nem elég gesztus a magyar félnek. Szijjártó Péter korábban a Hír TV beszámolója szerint azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen Mark Rutte holland kormányfővel tisztázná a helyzetet szeptember 29-én az uniós csúcson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.