Megtarthat 320 millió forintot Orbán Viktor polgári körének alapítványa

A HungaroControl Zrt. támogatásáért cserébe a légiforgalmi irányítást kellett volna népszerűsíteni.

Molnár Richárd
2017. 09. 21. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell visszafizetnie a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak (SZNA) – vagyis az Orbán Viktor miniszterelnököt is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Kör mögött álló civil szervezetnek – azt a 320 millió forintot, amelyet 2016-ban kapott az országos légi irányításért felelős állami cégtől, a HungaroControl Zrt.-től. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint ugyanis az SZNA eleget tett beszámolási kötelezettségének a HungaroControl felé. Ezt Fónagy János, a tárca államtitkára válaszolta Demeter Márta LMP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére. Azonban Fónagy nem fejtette ki, hogyan teljesítette az SZNA azokat a célokat, amelyekre a támogatást kellett volna fordítania. Az NFM korábban azt állította, hogy a cég a légiforgalmi irányítás népszerűsítése miatt adta a pénzt az alapítványnak.

A Demeter Mártának adott válaszában Fónagy ezúttal is hosszan értekezett a HungaroControl céljairól. Az államtitkár szerint az európai légi navigációs szolgáltatók már közel 10 éve szakemberhiánnyal küzdenek, ezért az utánpótlásra kiemelt figyelmet kell fordítaniuk. A támogatások által nemcsak a magyarországi fiatalokat szeretné a társaság megszólítani mint potenciális légiforgalmi irányítókat, hanem a határon túli magyar fiatalokat is. Fónagy szerint a fiatalság körében a szakmát meg kell ismertetni, a tevékenységét pedig közvetlenül is népszerűsíteni szükséges, hogy legyenek olyan elhivatott jelentkezők, akik irányítóként szeretnének elhelyezkedni.

Fónagy tehát meglehetősen konkrétan megjelölte, hogy milyen tevékenységet kellett volna végeznie a SZNA-nak az állami cégtől kapott 320 millió forintért cserébe. Csakhogy sem az alapítvány 2016-os beszámolójában, sem az országos médiában nincs nyoma annak, hogy az SZNA fiatalokat megcélzó, a légi irányítást népszerűsítő kampányt folytatott volna. Ha viszont az alapítvány ezt nem tette meg, akkor vissza kellene fizetnie a támogatást. A 2016-os és az azt megelőző évek adatai szerint a HungaroControl nem adott senkinek sem ilyen mértékű támogatást. Sem a cég, sem az alapítvány nem válaszolt eddig egyetlen sajtóorgánum kérdésére sem, hogy mire költötték a támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.