MSZP-s jelölt lesz, de a Jobbikkal is összefogna

Rója István, a makói József Attila Gimnázium volt igazgatója szerint csak ellenzéki összefogással lehet legyőzni a Fideszt.

Hutter Marianna
2017. 09. 19. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes ellenzéki választási együttműködés – azaz a baloldali pártok mellett a Jobbikot is magában foglaló összefogás – híve Rója István, a makói József Attila Gimnázium volt igazgatója, akit az MSZP a Makót és Hódmezővásárhelyet is lefedő egyéni választókerületben indít 2018 tavaszán. Rója lapunk megkeresésére elmondta, azért az MSZP-t választotta, mert hiába híve az összefogásnak, a Jobbik már indított önálló jelöltet a körzetben, függetlenként pedig nehéz rajthoz állni. A volt igazgató így inkább az őt megkereső szocialistákat választotta. Szerinte csak ellenzéki összefogással lehet legyőzni a Fideszt ebben a választási rendszerben, és egy erős jobboldali támogatottságú körzetben így is „csoda lenne” felülkerekedni a kormánypártokon. Makón viszont nem tartja lehetetlennek az ellenzéki győzelmet. Hozzátette: nem fog belépni az MSZP-be, és legfeljebb oktatáspolitikai tanácsadóként tevékenykedne a pártban.

Rója István huszonkét évig vezette igazgatóként a makói József Attila Gimnáziumot, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nyáron érvénytelenítette az iskola igazgatói posztjára kiírt pályázatot, amelyen a tantestület által támogatott Rója egyedüli jelöltként indult. Az igazgató részt vett a pedagógusok kockás inges tiltakozásain, és több alkalommal is kritizálta a kormány oktatáspolitikáját. Annak ellenére, hogy Rója már nem irányítja a továbbiakban az intézményt, pedagógusként folytatja ottani munkáját. 

Adok-kapok Lázárral

Rója pályázata érvénytelenítése után – és még politikai karrierjének megkezdése előtt –lapunknak adott interjújában azt nyilatkozta: „érezte, hogy ez lesz a vége”, és hogy nem adta el magát semmiféle politikai szervezetnek, az elmúlt évtizedekben csak a szakmával foglalkozott. Arról is beszélt, hogy egy alkalommal érzékelt „felelősségrevonás-félét” a politika részéről, amikor Lázár János – a térség országgyűlési képviselője – megkérdezte tőle, miért írta alá a miskolci Herman Ottó Gimnázium kiáltványát. Utóbbi levél volt az, amely a tavalyi pedagógustiltakozások kirobbanásához adta meg az utolsó lökést. Lázár egyébként úgy reagált később Rója szavaira: a pályázat visszautasítása azért történt, mert az igazgató vezetése alatt az iskola színvonala romlott. – Huszonkét évig volt igazgató, lehet másnak is adni lehetőséget – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus állításait Rója később „rosszindulatúnak és sértőnek” nevezte, mert szerinte nem volt olyan elemzés, amely az iskola színvonalát vizsgálta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.