Nébih: Járványvédelmi vizsgálat indul a baromfitartóknál

A legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.

MTI
2017. 09. 21. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih csütörtökön közölte: elsősorban a leginkább veszélyeztetett megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – mérik fel a baromfiágazat járványügyi készültségét. A vizsgálatokban a megyei kormányhivatalok biztosítják a szakmai hátteret.

Az őszi audit fő célja, hogy felhívja a baromfitermelők figyelmét a madárinfluenza megelőzésére irányuló szabályok maradéktalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával.

A szakemberek főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen való etetésre és itatásra, az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére koncentrálnak majd a helyszíni ellenőrzések során.

A tavalyi madárinfluenza-járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak.

A közleményben kiemelik, hogy egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a tetemes gazdasági kár megelőzése közös érdek. Hozzáteszik: hogy bár az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.