Nem a kormány tüzelte fel az őcsényieket?

Lázár János szerint a faluban az üdüléssel kapcsolatban előzetesen jobban kellett volna kommunikálni.

Vég Márton
2017. 09. 28. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az elmúlt két év kormányzati kommunikációja tüzelte fel az embereket Őcsényben – válaszolta a 444.hu kérdésére a tegnapi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Tolna megyei településen még hétfő éjjel kiszúrták egy panziótulajdonos autójának kerekeit, miután a falugyűlésen botrányos hangzavar és tiltakozás támadt arra a hírre, hogy a vállalkozó vendégházában törvényesen befogadott menekültek (főleg gyerekek) üdültek volna ingyen néhány napig.

Lázár János szerint – és ezt korábbi, hódmezővásárhelyi polgármesteri tapasztalataiból szűrte le – a faluban az üdüléssel kapcsolatban előzetesen jobban kellett volna kommunikálni, és akkor talán megakadályozható lett volna a sajnálatos esemény. Egy másik újságírói kérdésre a miniszter úgy fogalmazott: megfontolandó ötlet, hogy felvilágosító kampányt is kellene tartani, amiben elmagyaráznák az embereknek, mi a különbség az illegális bevándorlók és a törvényesen Magyarországon tartózkodó menekültek között.

Őcsényben közben továbbra sem csitulnak a kedélyek. Fülöp János független polgármester még a szerda esti képviselő-testületi ülésen hivatalosan is bejelentette lemondását, miután a grémium nem szavazta meg önmaga feloszlatását. – Ha minden gyorsan halad, akkor még az idén meg lehet rendezni az időközi polgármester-választást – mondta lapunknak Fülöp János. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy újra ringbe száll-e a pozícióért, de ha marad a jelenlegi közhangulat a településen, akkor valószínűleg inkább nem. Lemondása óta Kozma Zoltánné alpolgármester, a falugyűlés szervezője vette át ideiglenesen a község ügyeit.

A Tolna megyei faluban, ahol mindössze 2100 választópolgár él, egyébként jelenleg két aláírásgyűjtés is zajlik: az egyik szerint a településen sem most, sem soha nem akarnak migránst látni, a másik szerint oszlassa fel magát a képviselő-testület. Nincs nyugtuk az embereknek, mert házról házra járnak az aláírásgyűjtők. Még 2014-ben a 2100 választópolgár közül 1100-an mentek el szavazni az önkormányzati választáson, az öt polgármesterjelölt (négy független és egy fideszes) közül Fülöp János toronymagasan, a szavazatok 66 százalékát besöpörve nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.