Szintetikus füvet szívtak az 1-es villamos megállójában rángatózó fiatalok

Ez a drog harmincszor keményebb, mint a sima marihuána.

Kovacsik Ágnes
2017. 09. 29. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus pénteken az M1 csatornán.

Az MTI beszámolója szerint a Honvédkórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég több magatehetetlen fiatalt vittek kórházba egy kőbányai villamosmegállóból. Mint kiderült, egy pegaclone elnevezésű szintetikus marihuánát fogyasztottak, amelynek a hatáserőssége 30 szorosan meghaladja a természetesét.

Mint mondta, dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a halicinogének, a stimulánsok, az LSD- és ketaminanalógok, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak. Ezzel együtt sokszor fogalmuk nincs a fogyasztóknak, hogy mit használnak.

Egy „biofüves” cigaretta csupán 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén, mintegy 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin-ellátója.

Úgy vélekedett: a fogyasztás visszaszorítása alapvetően törvényekkel, a jog eszközével nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása és jövőkép biztosítása a fiatalság számára. Ez viszont egy fél emberöltőt vesz igénybe – fogalmazott.

Az 1-es villamos vonalán egyáltalán nem ritka, hogy kábítószertől bódult fiatalokba botlik az utazó. Mint arról lapunk többször is beszámolt, a Stadionok és a hírhedt drogtanya, a Hős utca közötti szakaszon rendszeres, hogy a dizájnerdrogosok már a villamoson elkészítik a herbálos cigarettát, ordítoznak, vagy az utasoktól kéregetnek. A környéken szinte azonnal kábítószerhez lehet jutni, pedig több rendőrségi laktanya is van a közelben.

Augusztus közepe óta fokozott a rendőri jelenlét ezen a szakaszon, ezért másfél hétig viszonylagos rend volt az 1-es villamos vonalán, eltűntek vagy őrizetbe kerültek a Hős utcai drogtanya kábítószer-használói és -árusai is. Ám ha egy kicsit is lankad az egyenruhások figyelme, és nem állnak rendőrök a megállókban, kirajzanak a szerhasználók az utcákra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.