Tarlós mielőbb gátat akar a Római-partra, de Óbuda keresztbe tett

A főpolgármester szerint „elvakult környezetvédők” akadályozzák a mobil gátat, és most már a III. kerület is.

MN
2017. 09. 29. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István főpolgármester azt tartja fontosnak a csillaghegyi öblözet árvízvédelménél, hogy minél hamarabb megépüljön a védmű, valamint a Nánási út–Királyok útja és a Duna-part közötti terület ne maradjon védelem nélkül, vagyis a Duna-parton épüljön meg a mobil gát. „Engem az érdekelt kezdettől fogva, hogy ha egy drága védművet építünk, akkor ne lehessen azt mondani, de megtenni se, hogy hetven hektár védelem nélkül marad, és ki van zárva szándékosan a védelemből” – fogalmazott Tarlós a szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester szerint nem normális dolog szándékosan kitenni az árvíznek hetven hektárt, amelyen körülbelül 40 milliárd forintos „értéktömeg” van. Tarlós azt mondta: „elvakult környezetvédők” mindenképpen igyekeznek megakadályozni a gátépítést. „A mi véleményünk az, hogy van egy el nem hanyagolható kemény mag, amely szerint ha Demszky, Gyurcsány és Bajnai alatt nem lehetett megépíteni a védművet, akkor Tarlós alatt se lehessen” – fogalmazott.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésének megfelelően megvizsgáltatják a tervezővel a római-parti telkeket határoló kerítések nyomvonalában haladó parti védmű lehetőségét. A közgyűlés nem kívánt tárgyalni a Nánási úti nyomvonalat javasló, Lányi András által összeállított tanulmányról, de Bús Balázs III. kerületi polgármester javaslatára elfogadták, hogy a tervezőknek tanulmánytervet kell készíteniük egy beljebb lévő, a telekhatárok mentén húzódó gátra.

Ugyanakkor az óbudai képviselő-testület pénteken úgy döntött, nem adja meg a tulajdonosi hozzájárulást semmilyen védműhöz, így a Duna-parton tervezett mobil gát alapjának megépítéséhez, amíg meg nem vizsgálták a harmadik lehetőséget, amely a telekhatárokon, illetve a kerítések mellett oldaná meg az árvízi védekezést, vagyis a part és a sétány megmaradna a jelenlegi állapotában. Egy nemrég készített helyi közvélemény-kutatás szerint az elképzelést a kerületi lakosok többsége támogatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.