Vona Gábor: Orbán Viktor lánglelkű demokratából kiégett despotává vált

A Jobbik elnöke szerint a plakátháborúnak az a tétje, hogy lehet-e demokrácia Magyarországon.

MN
2017. 09. 27. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb mélypontra ért az Orbán-kormány azzal, hogy kedden a kormányhivatalok emberei elkezdték eltávolítani a Jobbik plakátjait a párt saját tulajdonú plakáthelyeiről – mondta szerdán, rendkívüli sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök. Szerinte a kormány törvénytelenül jár el, ahogy alkotmányellenes volt a plakáttörvény meghozatala is, de a Jobbik mindig törvényes választ ad ezekre a lépésekre. Jogászaik jelenleg is vizsgálják, milyen ellenlépéseket tehetnek.

Vona szerint a történet sokakkal többről szól, mint a plakátokról: az a tétje, hogy lehet-e demokrácia Magyarországon. A Fidesz jelenleg ugyanis azon dolgozik, hogy egy párt, a 2018-as választások egyik esélyese ne juttathassa el álláspontját a választókhoz – mondta Vona. „Orbán Viktor lánglelkű demokratából kiégett despotává vált” – jelentette ki a pártelnök, aki szerint ennyi erővel hozhatnának egy törvényt arról is, hogy csak a Fidesz plakátolhat, csak a Fideszre lehet szavazni és csak Orbán Viktor lehet a miniszterelnök, amíg csak él.

A Jobbik 2018 után helyre fogja állítani a demokráciát és el fogja számoltatni a bűnösöket, például azokat, akik a plakátok törvénytelen eltávolítására utasítottak kormányhivatali dolgozókat és rendőröket – ígérte a pártelnök. „Nem fogunk elmenekülni a sarokba, mint azt Botka László és a baloldali pártok teszik, mi ezt a kormányt le fogjuk váltani” – fogalmazott Vona, aki szerint korábban a fideszesek számíthattak arra, hogy a velük összejátszó szocialisták győzelme esetén is megússzák, de a Jobbik nem így fog eljárni.

Mint arról beszámoltunk, kedden a Zala megyei kormányhivatal kezdte el lekaparni és átragasztani Zalaegerszegen a Jobbik üzeneteit. A kormányhivatal kiadott egy határozatot is erről az intézkedésről, a plakáttörvénynek nevezett szabályozásra hivatkozva. Szilágyi György jobbikos képviselő szerint viszont az egyértelműen törvénysértő, mivel a plakáttörvény nem szabályozza, hogy az óriásplakát tulajdonosa – jelen esetben a Jobbik – mit tehet ki a saját plakáthelyeire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.