Zalaegerszeget is beveszi a médiacézár Andy Vajna rádiója

A megyék többségében már szól a kormánybiztos adója, egy másik cége a Lapcom kiadót is megvette.

Szabó Zs. László
2017. 09. 26. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb megyeszékhelyen, Zalaegerszegen szólalhat meg Andy Vajna már-már megállíthatatlanul terjeszkedő rádiója, a Rádió 1. A producer-filmügyi biztos-tévétulajdonos rádiós vállalkozása, a Radio Plus Kft. ezúttal egy önkormányzati cég által használt frekvenciát (95,1 MHz) szerzett meg.

A két társaság megállapodását a múlt héten jelentették be, a zalaegerszegi és a Vajna-féle rádiót üzemeltető cég hálózatba kapcsolódási kérelmét tegnap tárgyalta a Médiatanács. A döntéseket ugyan csak a hét második felében hozzák nyilvánosságra – tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikáció munkatársa –, ám a Fidesz-delegáltak dominálta tanács jóváhagyása borítékolható. Ez azt jelenti, hogy heteken belül – a Magyar Nemzet információi szerint már októberben – Sebestyén Balázsék ébresztik reggelente a hallgatókat. Az egerszegiek így lényegesen kevesebb helyi hangra számíthatnak, még úgy is, hogy bő négyórányi műsor és a hírek továbbra is a zalai megyeszékhelyen készülnek.

A Médiahatóságnak szemmel láthatóan nincs problémája a Rádió 1 példátlanul sikeres terjeszkedésével, amely változatos módon tesz szert a frekvenciákra. Több városban már bejáratott rádiók kaptak – miként egy fideszes polgármester megfogalmazta egy háttérbeszélgetésen – visszautasíthatatlan ajánlatot a műsoridejük bérlésére. Több új frekvenciát pedig egy Vajna ügyvédei nevén lévő cég nyert el, amelyek aztán hálózatba kapcsolódhatnak a Rádió 1-gyel.

Akad azonban még néhány megyeszékhely, köztük Békéscsaba, ahol a Radio Plus Kft.-nek egyelőre nem sikerült megvetnie a lábát. A viharsarki város esete azért érdekes, mert ott van egy másik, családi vállalkozásban működő Rádió 1. Ez alól – írta meg a 24.hu – éppen a kormánybiztos rádiója húzhatja ki a szőnyeget.

Az Interax Kft. által működtetett békéscsabai Rádió 1-frekvenciát ugyanis újrapályáztatta a Médiatanács, a tendert pedig Vajnáék nyerték annak köszönhetően, hogy a szubjektíven pontozható műsortervre egyetlen ponttal többet adtak a Radio Plusnak, mint a 24 éves rádiós tapasztalattal bíró békéscsabai családi vállalkozásnak. Ráadásul az Interax szerint egy hibás banki igazolás miatt ki kellett volna zárni a Radio Plust, ezért bírósághoz fordultak. Így egyelőre az ideiglenes frekvenciahasználati kérelmüknek köszönhetően sugározhatnak.

Egyébként nem ez az egyetlen furcsaság a Rádió 1 frekvenciái körül. A 24.hu ugyanis jelentős szövegazonosságokat mutatott ki egyes pályázatok között. Több frekvencia különböző nyerteseinek pályázataiban közel százszázalékos szövegazonosságot találtak az Összefoglaló és a Műszaki terv részeknél.

Mindenesetre a Rádió 1 hallgatottságán már látszik a terjeszkedés eredménye: a június–augusztusi adatok szerint ugyanis országosan már csaknem beérte a Kossuth és a Petőfi rádiót.

Vajnáé a Bors is

Hivatalosan is kormányközeli tulajdonba kerül a Bors, a Délmagyarország és Kisalföld. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ugyanis jóváhagyta Andy Vajna cégének, az Avalue Befektetési Kft.-nek, hogy megvásárolja a Lapcom Kiadót, ezzel pedig ott átvegye az irányítást. A GVH versenyprobléma lehetőségét felvető kapcsolódást nem talált, illetve emlékeztetett: az NMHH már korábban hozzájárult a tranzakcióhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.