’56 – Az MSZP a sztálini rendszerhez hasonlította a kormányt

Ha a közös tüntetés nem jött is össze, délelőtt együtt koszorúzott Nagy Imre emlékházánál a baloldali ellenzék.

Katona Mariann
2017. 10. 23. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a közös tüntetés nem jött is össze, délelőtt együtt koszorúzott Nagy Imre emlékházánál a baloldali ellenzék a szocialistáktól kezdve a Demokratikus Koalíción (DK) keresztül egészen a liberálisokig.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke mondott egyedül beszédet, ő pedig a sztálini diktatúrához hasonlította a mai kormányt. Azt mondta, hogy az Orbán Viktor által vezetett kabinet „ugyanúgy üldözi a szabadságot, a vélemény szabadságát, és kontrollálja a szabad sajtót”, mint az általa említett rezsim. Szerinte 1956 hősei nem ezért harcoltak.

A szocialista politikus bírálta azt is, hogy miközben Orbán Viktor „anno nagyon nagy hangon” szónokolt Nagy Imre újratemetésén, ma mintha ki akarná hagyni a történelemből. Ez pedig Kunhalmi Ágnes szerint azért lehet, mert Nagy Imre felismerte, amit Orbán Viktor sosem fog: a magyar nép soha nem egyenlő az éppen aktuálisan hatalmon lévő kormányával.

A néhány perces beszéd után az addigra sem csillapodó esőben helyezték el az emlékezés virágait az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd, a liberálisok, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Szolidaritás képviselői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.