77 milliós megbízást kapott a Paks ügyében közvetítő német tanácsadó

Az oroszbarát Klaus Mangold energetikai tanácsokat ad Orbán Viktor kormányának.

MN
2017. 10. 09. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mangold Consulting GmbH idén júliustól jövő április közepéig 125 ezer eurót kap a magyar államtól energiapolitikai tárgyú stratégiai tanácsokért, a Mangold Dienstleistungs GmbH pedig augusztustól 2018. április végéig 126 ezer eurót keres azzal, hogy részt vesz Magyarország e-mobilitási stratégiájának kialakításában: a kettő együtt mintegy 77 millió forintnyi megbízás – hívta fel a figyelmet a Hvg.hu a Miniszterelnökség legfrissebb szerződéseire hivatkozva.

A portál megjegyzi, mindkét cég Klaus Mangoldé, aki a 444.hu információi szerint az összekötő Magyarország és Oroszország között a paksi atomerőmű bővítésének ügyében. Mangold közeli ismerőse, Günther Oettinger uniós biztos pedig Brüsszelben próbálja egyengetni a beruházók útját.

Mister Russland – a német sajtóban időnként ezzel a titulussal illetik, mert azért lobbizik, hogy szorosabb legyen a kapcsolat Oroszország és az unió gazdasága között. Putyin orosz elnököt személyesen is ismeri, és érdekelt a posztszovjet államok gazdaságában is.

Mangold hazánkban akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy Oettinger Mangold magángépével jött Budapestre hivatalos tárgyalásaira. A közös utat Jávor Benedek kérdésére végül el is ismerték. A biztos azzal mentegetőzött, hogy a magyar kormány állta a költségeit. Lázár János egy éve azt mondta, Klaus Mangold „a kormány fizetett tanácsadója”, de amikor a tanácsadói szerződéseket firtatták, arra már azzal válaszolt, hogy „a nyilvánosság számára megismerhető információ nem áll rendelkezésére”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.