80 millió forintos kölcsönt adott Czeglédynek Gyurcsány cége

A szerződést Dobrev Klára írta alá.

MN
2017. 10. 05. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. vezetőjét, Czeglédy Csabát mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Ennek a cégnek adott úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Kft. tavaly február 25-én 255 ezer euró, csaknem nyolcvanmillió forint összegben – írja a csütörtöki Magyar Idők.

A lap birtokába került szerződést a kölcsönadó részéről Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, az Altus Portfólió vezérigazgatója írta alá, lejárati ideje pedig 2016. április 30-a volt. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie, az egész ügyletre pedig Czeglédy készfizető kezességet vállalt. Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a férfi által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céghálózat 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diák­munka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Az elmaradás becslések szerint mintegy ezer diákot érint és milliókra rúg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozás során a bűncselekményből származó vagyon elkobzásának biztosítására bankszámlákat, más személyek tulajdonában álló és céges ingatlanokat vett zár alá, kötvényeket és aranyrudakat foglalt le. A Magyar Idők úgy tudja, hogy Czeglédy nevére az osztrák Oberbank AG kismartoni (eisenstadti) fiókjában nyitottak széfet. Ez azért is érdekes, mert az Altus és a Human Operator közötti kölcsönszerződésben utóbbi számláját az Oberbank magyarországi fiókjában vezették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.