A Fidesz számára nyugtalanító tendenciákat mért a Publicus

Nő a kormánnyal elégedetlenek aránya és a választók szavazási kedve is – egyik sem jó a kormánypártnak.

MN
2017. 10. 28. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest a Fidesz számára fenyegető tendenciák érezhetőek a magyar választó körben – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek közölt. Az köztudott, hogy a Fidesz tábora nagyjából 2,2 millió fő, és a kormánypárt minden törekvése arra irányul, hogy míg ezt a tábort egyben tartsa, és folyamatosan stimulálja a választási kedvet körükben (például a „sorosozással”), addig összességében lehetőleg alacsony legyen a részvétel a választásokon.

A Publicus szerint „komoly kihívás  rezsimnek, hogy 6,07 millió választó egyértelműen nem támogatja a Fideszt. Ez a mintegy 6 millió ember többsége pedig két esetben lenne hajlandó egy baloldali együttműködésre szavazni. Egyrészt akkor, ha annak győzelmi esélye van – ez 62 százalék. Másrészt pedig, az előzőnél is többen, akkor, ha csak így lehet megakadályozni a Fidesz újabb kétharmadát” – olvasható a Vasárnapi Hírekben.

A felmérés szerint 2,48 millió ember szavazna egy baloldali együttműködésre, ha reális lenne a győzelem esélye, míg 2,64 millió választó voksolna egy ilyen formációra, ha csak így lehetne megakadályozni a kétharmadot.

Különösen fenyegető a hatalom számára az intenzív szavazási kedv, annak fényében, hogy 2016 novemberében még 39 százalék szerette volna, ha a Fidesz-kormány folytatja, illetve ugyanennyien akartak egy másik kabinetet – most viszont átvették a vezetést az új kormányt akarók (részesedésük 49 százalék), az Orbán-kabinet újrázását preferálók pedig kisebbségbe (32 százalék) szorultak – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.