A katalán elnök gyakorolhatja a kormány szerint „az ellenállás jogát”

A spanyol kormány üdvözölné Carles Puigdemont leváltott katalán elnök részvételét a tartományi választásokon.

MTI
2017. 10. 28. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ínigo Mendez de Vígo a televíziós interjúban azt mondta, hogy ha Puigdemont folytatni akarja politikai tevékenységét, „szíve joga, azt gondolom, hogy készüljön a következő választásokra”. A katalán elnök aznap demokratikus ellenállásra hívott fel a madridi központi kormány ellen, amely magához vonta a tartomány irányítását a katalán függetlenség kinyilvánítása után.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy amennyiben Puigdemont részt vesz ezeken a választásokon, gyakorolhatja a demokratikus ellenállás jogát” – tette hozzá a szóvivő. A katalán parlament feloszlatása és a katalán kormány menesztése után Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy tartományi választásokat rendeznek Katalóniában december 21-én.

Mendez de Vígo elmondta, biztos abban, hogy a katalán rendőrség engedelmeskedni fog a törvényeknek, miután a kormány leváltotta a két fő tartományi rendőrségi parancsnokot. Azt mondta, ha Puigdemont nem hajlandó távozni hivatalából, a kormány „okosan és a józan ész jegyében” fog reagálni.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a katalán elnök ellen bírósági eljárás indul, Mendez azt felelte, hogy Spanyolországban a politikai és bírói hatalmat szétválasztották, és „senki sem áll a jog felett”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.