A Kúria szerint lehet népszavazás a Római-partról

Az Együtt és a Párbeszéd vezetői a Duna-parti mobil gátról szóló határozat visszavonását kezdeményezték.

MN
2017. 10. 10. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság döntését, és hitelesítette a római-parti mobil gát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést kedden – derül ki a Kúria honlapján közzétett végzésből.

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be magánszemélyként. Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobil gát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert szerintük a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja–Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés pontosan így szólt:

„Egyetért-e ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott, 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?”

Ahhoz, hogy valóban helyi – budapesti – népszavazást írjanak ki a kérdésről, egy hónap alatt 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. Ez eddig csak a Momentum Mozgalomnak és az őt támogató egyéb pártoknak sikerült a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról.

A fővárosi LMP üdvözli a Kúria döntését, amelynek értelmében népszavazás dönthet a Római-part jövőjéről és minden segítséget megad annak sikere érdekében – közölte a párt. A zöldek szerint egy sikeres referendummal nem csak a nyomvonalról dönthetnek a budapestiek, de azt is kifejezésre juttathatják, hogy nem dönthetnek a fejük felett olyan súlyú kérdésekben, mint a Római-part vagy a Városliget jövője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.