Bajnai külügyminisztere lehet az MSZP–DK miniszterelnök-jelöltje

Egy baloldali blog szerint biztosan lesz megállapodás a közös listáról, amelyet Balázs Péter vezethet.

MN
2017. 10. 22. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosra vehető az MSZP–DK közös lista, amelyről már elvi megállapodás is született – írja a baloldali kötődésű B1 blog, amely szerint a közös miniszterelnök-jelölt vagy legalábbis listavezető Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere lehet. A Magyar Nemzet kereste az érintettet és az MSZP-t is. Előbbi kikapcsolta a telefonját, a párt sajtóosztálya pedig annyit közölt: ha lesz mondanivalójuk, tudatni fogják, a hírt pedig nem kommentálják.

A 76 éves Balázs Péter eredetileg közgazdász végzettségű és külkereskedelmi vonalon dolgozott, de a rendszerváltás óta diplomatakarriert futott be, volt koppenhágai és berlini nagykövet is. 2002 és 2003 között a Külügyminisztérium integrációs államtitkára, majd Magyarország Európai Unióhoz kiküldött állandó képviselője volt 2004-ig. Magyarország EU-s csatlakozása után rövid ideig az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó biztosa. 2009–2010-ben külügyminiszter a Bajnai-kormányban.

A B1 blog azt írja, Balázzsal az a Tarjányi Péter tárgyalt, aki már korábban azt állította, hogy megbízást kapott Tóbiás József korábbi szocialista pártelnöktől, hogy találjon „civil”, széles körben elfogadható miniszterelnök-jelöltet. Állítólag ő meg is találta Lattmann Tamás nemzetközi jogász személyében, akit el is fogadtak volna, de aztán Botka László szegedi polgármester bejelentkezett – azóta már le is mondott a jelöltségről.

A blog névtelen szerzője az MSZP–DK-listáról csak az egyéni képviselőjelölti helyek elosztása után tárgyalnak. Más pártok nem csatlakoznak majd – kivéve a Bokros Lajos-féle MoMa, de ők a DK kontójára. Az Együtt és a Párbeszéd állítólag hajlik az együttműködésre az egyéni választókerületekben, de öt nyerhető körzetet kértek, amit az MSZP sokall, tekintve, hogy a két pártnak együtt is alig több a támogatottsága 1-2 százaléknál.

A blog szerint létezik B terv is, ha Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem menne bele Balázs jelöltségébe: szóba jöhet Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere is, akinek a fia, Gergely 2006 óta az MSZP országgyűlési képviselője. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere csak akkor merülhetne fel érdemben, ha az Együtt–Párbeszéd csatlakozna a közös listához is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.