Balázs Péter megtette ajánlatát, most a pártokra vár

A szocialistáknak elfogadható lehet a volt külügyminiszter, de a DK egyelőre nem gondolkozik közös jelöltben.

Katona Mariann
2017. 10. 26. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben sikerülne együttműködnie a „mai demokratikus ellenzéki oldalon lévő pártok kritikus többségének”, abban vállalna valamilyen szerepet Balázs Péter – ezt a volt külügyminiszter, diplomata nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Azt azonban nem kívánta részletezni, hogy a jelenleg igencsak széttagolt ellenzéki oldal mely pártjainak kellene összeállnia ahhoz, hogy ő maga is közreműködjön egy ilyen szövetségben.

Vagyis nem derült ki, hogy az évek óta határozottan különutas politikát folytató LMP, vagy éppen a nemrég felbukkant, de hasonló elveket valló Momentum részvétele egy ilyen együttműködésben a feltétele-e annak, hogy Balázs Péter is a nevét adja hozzá.

Balázs Péter kérdésünkre úgy fogalmazott, ő letett az asztalra egy javaslatot, ha valakit az érdekel, a telefonszáma széles körben ismert, el tudják érni. Tapasztalatai szerint egyébként még bizonyos politikai szereplőkben is érdeklődést keltett az, hogy a neve felmerült a sajtóban esetleges miniszterelnök-jelöltként.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a magukat demokratikus ellenzékinek nevező pártok képesek-e valóban kialakítani bármilyen együttműködést, hiszen az álláspontok egyelőre nagyon távol állnak egymástól. Az MSZP-ről lehet tudni, hogy határozottan támogatna egy nagy összeborulást, mindig hangoztatják, hogy közös miniszterelnök-jelöltre, közös listára és közös egyéni jelöltekre van szükség az ellenzéki oldalon.

A Magyar Nemzet információi szerint, habár a párt vezető testületei előtt Balázs Péter szerepvállalásának kérdése hivatalosan még nem merült fel – hiszen eddig nem is kaptak konkrét ajánlatot –, a volt külügyminiszter személyét alapvetően támogathatónak tartják. Forrásaink arra hivatkoztak, hogy a szocialista pártnak van múltja Balázs Péterrel: a 2004-es uniós csatlakozásunk után, vagyis az MSZP–SZDSZ-kormányok idején ő volt a Magyarország által delegált első uniós biztos Brüsszelben, majd 2009-től a szocialisták támogatásával kormányzó Bajnai Gordon mellett külügyminiszter.

Arra is emlékeztettek, hogy egy néhány hónappal ezelőtt – még Botka László miniszterelnök-jelöltsége idején – készült belső kutatás szerint a baloldali szavazók kifejezetten egy higgadt, konszenzuskereső, integratív, joviális karaktert látnának szívesen a vezetői poszton, Balázs Péter pedig – mint mondták – éppen ilyen személy. Szocialista forrásaink azt is kiemelték, hogy szerintük más pártok sem mondhatnak nemet egy ilyen ajánlatra.

A Demokratikus Koalíció (DK) ugyanakkor egyelőre inkább távolságot tart. Gyurcsány Ferenc pártelnök az ATV.hu-nak azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben akarnak az MSZP-vel megállapodni, „nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről”. Vadai Ágnes alelnök is úgy fogalmazott, hogy inkább kisebb esélyt lát arra, hogy közös kormányfőjelölt legyen a baloldalon.

Forrásaink szerint a DK-nak a jelenlegi helyzetben valóban az az érdeke, hogy az egyéni jelölteket leszámítva önállóan méresse meg magát, hiszen sokan biztosra veszik, hogy bejutnak a parlamentbe, és az MSZP mostani állapotát figyelembe véve akár még a baloldal vezető szerepét is át tudják venni. Ugyanakkor – ellenfeleik szerint – egy ilyen esetben valahogy meg kell majd magyarázniuk a saját szavazóiknak, hogy miért volt fontosabb az egyéni érdekük ahelyett, hogy egy összefogással, pláne, ha van alkalmas miniszterelnök-jelölt, a kormányváltásért szállnának harcba.

Az ismét szövetségre készülő Együtt, illetve a Párbeszéd – amelynek Karácsony Gergely személyében saját miniszterelnök-jelöltje van – egyelőre nem szólalt meg az ügyben. 2014-ben egyébként Balázs Péter még szerepelt az európai parlamenti listájukon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.