Beer Miklós szégyelli, hogy az egyházközségek sem segítenek a menekülteken

A váci püspök sajnálja a távozó őcsényi polgármestert, de tiszteli is, mert nem statisztál „ehhez az őrülethez”.

Kovacsik Ágnes
2017. 10. 02. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy szonda a mai magyar társadalmunk állapotáról, a közhangulatról. Nagyon szomorú vagyok” – jelentette ki Beer Miklós váci megyés püspök a 444.hu-nak annak kapcsán, hogy a Tolna megyei Őcsényben Fenyvesi Zoltán panziótulajdonos látott volna vendégül menekültcsaládokat, emiatt életveszélyesen megfenyegették, és megrongálták az autóját. A menekültek fogadásából a településen akkora botrány lett, hogy lemondott Fülöp János polgármester. 

A falu vezetőjének távozásáról a püspök azt mondta: szívből sajnálja a polgármestert, ugyanakkor nagy tisztelettel is gondol rá éppen azért, „mert talán még sincs akkora baj, ha valaki inkább félreáll, mint statisztálna ehhez az őrülethez”.

A portál arról is kérdezte Beer Miklóst, hogy tapasztal-e hasonló indulatokat, és hogy mit lehetne tenni azért, hogy az emberek kevésbé féljenek, és kevésbé gyűlöljenek másokat. Mint mondta, ő maga is tapasztalja, hogy az emberek jelentős része vakon elutasító. Hozzátette: „pedig ezek menekültek az állami hivataltól oltalmazotti státust kaptak. Ez már nyilván nem jutott el a helybeli lakosok tudatáig”.

A megoldás a püspök szerint az, hogy a lehetőségekhez mérten befogadjuk a menekülteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültügyi hivataltól meg lehet kapni azok névsorát, akik már részesültek oltalmazotti státusban. 

„Ajánlgatom én is, de még senki nem jelentkezett. Gondolom, azért, mert mit szól majd a szomszéd. És ez sajnos az egyházközségeinkre is vonatkozik. Szégyellem magam” – tette hozzá a váci püspök, kiemelve, hogy más megoldást nem lát, mint példát adni.

„Bebizonyítani, hogy lehet velük is békében, szépen együtt élni. És csendesen újra és újra elmondani” – hangsúlyozta a püspök.

Beer Miklós júniusban, a menekültek világnapján videoüzenetben állt ki Fabiny Tamás evangélikus püspökkel közösen a befogadás mellett. Akkor sokan lehazaárulózták ezért. A váci egyházmegye vezetője nemcsak beszélt a segítségről, de két menekültet be is fogadott a püspökségre.

Beer Miklóssal ellentétben Erdő Péter esztergom–budapesti érsek nem volt ilyen bőbeszédű, amikor az őcsényi esetről kérdezték. Az érsek ugyanis faképnél hagyta a Hír TV-t, amikor arról faggatta, nem tartja-e szükségesnek az egyházi figyelemfelhívást a menekültek ügyében is. Az egyházi vezető nem válaszolt, csak annyit mondott: „Ezt nem tudom.”

Korábban Orbán Viktor is állást foglalt az őcsényi tiltakozás kapcsán. A miniszterelnök azt mondta, „semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a településen tiltakoznak a migráns gyerekek táboroztatása ellen, mert annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy ha azt mondják, gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar: először gyerekek, aztán a szülők, aztán családegyesítés, és ott vagyunk a bajban”.

Lapunknak interjút adott a távozó őcsényi polgármester, aki egyebek mellett arról is beszámolt, hogy nem indul az időközi választáson, inkább a földeken dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.