Börtöntelefonok: nem csak a percdíjakkal húznák le a rabokat

A készülékek után letétet is fizetni kellene – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

MN
2017. 10. 26. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letétet kellene fizetni az új börtöntelefonok után, ennek összege 35 ezer forint – derül ki a Magyar Helsinki Bizottság Facebookon közzétett bejegyzéséből. Ráadásul úgy tudják, hogy a csomagokat is el akarják törölni, tehát magasabb percdíjakból kell majd pénzért vásárolni.

„Számos hasonló panaszos levelet kaptunk arról, hogy a »régi börtöntelefont« újabb típusra cserélik. Az átállás jelentős terhet jelent a fogvatartottaknak, mert ahhoz, hogy továbbra is telefonálhassanak, valóban 35 ezer forintot kell letenniük. S szabadulásukkor csak akkor kapják vissza a teljes pénzt, ha a készülék sértetlen. Ez a magas összeg azért is különös, mert az új készülék valójában 20 627 Ft-ba kerül” – szögezte le a Magyar Helsinki Bizottság.

Úgy vélik, magyarázatra szorul, hogy egy állami szervezet miért tesz lehetővé extraprofitot a hegemón helyzetű szolgáltatónak. „Mindez szükségtelenül akadályozza a fogvatartottak kapcsolattartási jogait és feszültséget szít a börtönökben” – hangsúlyozták.

A Magyar Helsinki Bizottság még kedden közölte, hogy a piaci ár háromszorosáért telefonálhatnak a rabok, miután percenként átlagosan 93 forintba kerül egy telefonhívás a hazai börtönökben. Ez azért furcsa, mert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) két éve közbeszerzést írt ki a börtöntelefonálásra, ezeknek az állami tendereknek pedig az a lényege, hogy a legolcsóbb árajánlat nyerjen. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.