CEU: Megállapodhatott volna már a kormány

Az egyetem vezetése szerint visszalépés az új határidő, amelyet Trócsányi László jelentett be pénteken.

MN
2017. 10. 13. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel hosszabbítja meg a tavasszal elfogadott lex CEU-ban foglalt határidőket a kormány, amennyiben a felsőoktatási törvény Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett módosítását elfogadja a parlament.

Ez azt jelenti, hogy a tavaszi – főleg a Soros György által alapított CEU-t, azaz a Közép-európai Egyetemet érintő – módosításban foglalt követelményeknek nem 2018. január elsejéig, hanem 2019. január elsejéig kell majd megfelelni – derült ki Trócsányi László pénteki sajtótájékoztatóján. Vagyis a kormány haladékot adna a CEU-ügynek, miután az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A CEU közleményben reagált a bejelentésre, amit Michael Ignatieff elnök-rektor és Liviu Matei rektorhelyettes írt alá. Az egyetem vezetése szerint semmi akadálya nem volt, hogy a kormányzat aláírja New York állammal az egyetem fennmaradását biztosító megállapodást, hiszen a szövege készen áll.

Azt írják: az igazságügyi miniszter mai javaslata a határidők megváltoztatásáról „meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát, miközben hátat fordít a kérdés kézenfekvő megoldásának”.

„A tervezett megállapodással összhangban a CEU egyetértési megállapodást kötött a Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Már el is indítottunk egy, a New York Állam Oktatási Hivatalánál bejegyzés alatt álló programot, ami heteken belül megkezdheti működését. Így tehát nincs akadálya egy olyan megállapodásnak, amely végleg rendezné a kialakult helyzetet” – írták.

Ugyanakkor újabb kérdések is felmerültek az elmúlt hetekben a feltételrendszerrel kapcsolatban: kiderült, hogy talán az sem elegendő, hogy a CEU megegyezett a New York államban működő Bard College-dzsal arról, hogy képzéseket működtethet az intézmény épületeiben. Ugyanis most már azt is részletesebben fogja vizsgálni a kormány, hogy azoknak a képzéseknek van-e ugyanolyan akkreditációjuk, amilyen a meglévő budapestieknek.

„A határidő meghosszabbítása és a megállapodás aláírásának elmaradása véleményünk szerint visszalépés” – szögezte le az egyetem vezetése.

A CEU sürgeti a magyar kormányt, hogy haladéktalanul írja alá a Magyarország és New York állam közötti megállapodást, és közleményben kinyilvánította elkötelezettségét, hogy minden törvényes előírásnak eleget tesz.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.