Csongrád-Csanád lesz ezután Csongrád megye

Az Országgyűlés kedden döntött az átnevezésről, amely 2020. június 4-én lép hatályba.

MN
2017. 10. 03. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés kedden szavazott Csongrád megye átnevezéséről Csongrád-Csanádra. 

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást, a parlament a megyejegyzék megváltoztatásáról döntött, így a Csanád nevet is felveszi Csongrád megye. A megyék nevéről és székhelyéről szóló határozatot 140 igen szavazattal, 22 tartózkodás mellett módosították, és 2020. június 4-én lép hatályba.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki fideszes képviselőként jegyezte a most elfogadott javaslatot Kovács Zoltánnal közösen – korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, utalva arra, hogy a több mint tucatnyi települést magába foglaló térségben ma is csanádi identitás él.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az 1030-ban alapított Csanád megye 1920 után az ország közepéből a szélévé vált, az országhatárt megváltoztató, erőszakos trianoni diktátumon túl pedig a tanácsrendszer is pusztítást jelentett a térségnek.

A Makóról induló névváltoztatási kezdeményezést a megyei közgyűlés június 30-án tárgyalta meg, és támogatását fejezte ki ahhoz, hogy a megye elnevezése Csongrád-Csanádra módosuljon.

Az ülésnap reggel kilenc órakor kezdődött napirend előtti felszólalásokkal, amit a határozathozatalok követtek. Ezt követően kilenc indítvány általános vitáját bonyolították le. Terítékre kerültek például a kormány nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges javaslatai, valamint a közjegyzőkről szóló törvény módosítása. Emellett további tizenhét előterjesztésről szavaz a parlament, ezek közül tizenegy valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.