Egy szót se a letelepedési kötvényekről!

Indoklás nélkül szavazták le a költségvetési bizottságban a fideszesek a kötvényügy napirendre vételét.

Hutter Marianna
2017. 10. 16. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újból leszavazta a kormánypárti többségű költségvetési bizottság, hogy ülésük napirendjére tűzzék a letelepedési kötvények ügyét. A szocialista Mesterházy Attila vezette bizottság már nem először próbálta októberben tárgyalni a témát, ám úgy tűnik, a kormánypárt inkább szabadulna az ügytől.

Ennek szellemében hiába hívták meg a hétfői ülésre többek közt Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert, a koreográfia az eddigiekhez hasonló volt: a fideszes Szűcs Lajos – aki a bizottság alelnöke is egyben – indítványozta, hogy vegyék le napirendről a kérdést, amit a képviselők többsége meg is szavazott. Hogy miért nem foglalkozik a bizottság a letelepedési kötvényekkel, azt viszont Szűcs nem indokolta. 

A bizottság LMP-s alelnöke, Demeter Márta felháborodva reagált a kormánypárt meghátrálására. „Tényleg bicskanyitogató, amit a fideszes képviselők művelnek” – mondta, hozzátéve, szeretné Szűcs Lajos részletes indoklását hallani, mi az oka annak, hogy nem kívánják napirendre tűzni a kérdést, amit „az évtized korrupciós és politikai botrányának” nevezett. Ám hiába érdeklődött Demeter, a fideszes politikus továbbra sem kívánt magyarázattal szolgálni. Az LMP képviselője emiatt ismételt napirend-kiegészítési javaslattal kívánt élni, hogy a következő ülés napirendjén is szerepeljen a kérdés.

Ám Mesterházy Attila jelezte: a képviselő beadványára nem lesz szükség, ugyanis ezentúl minden egyes költségvetési bizottsági ülés első napirendi pontja a letelepedési kötvény ügye lesz. „Remélhetőleg egyszer a Fidesz meggondolja magát, és lehetőséget ad ennek a tárgyalására” – jegyezte meg az MSZP-s bizottsági elnök. 

Mint lapunk korábban több alkalommal is beszámolt róla, míg a kormány nagy erőkkel kampányol a migráció ellen, addig a kötvényprogramon keresztül több mint 20 ezer bevándorlónak életre szóló magyarországi letelepedést biztosítottak. Pedig a magyar állam mintegy 13 milliárd forintot vesztett a kezdeményezéssel, miközben a kormánypártokhoz köthető offshore cégek 180 milliárd forintos bevételre tettek szert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.