Emmi: Százezer embert érint a diákhitel-tartozás felfüggesztése, elengedése

Második gyermeket várva a hiteltartozás felétől, harmadiknál a teljes összeg kifizetésétől eltekintenek.

MN
2017. 10. 05. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy százezer embert érinthet a diákhitel-tartozás felfüggesztéséről, illetve elengedéséről szóló kormánydöntés – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 csatornán. A diákhitellel tartozó nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét elengedik, a harmadik gyerek esetében pedig teljes mértékben elengedik a tartozást – írja az MTI.

A felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető. A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak. A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt – ismertette az államtitkár. A diákhitelt 2001-es indulása óta mintegy 400 ezren vették fel – tette hozzá.

A kormány májusban jelentette be, hogy 2018-tól azoknak az édesanyáknak, akiknek diákhitel-tartozásuk van, lehetőségük lesz a várandósság harmadik hónapjától kérni törlesztési kötelezettségük felfüggesztését. Második gyermekkel való várandósság esetén a hiteltartozásuk felét, harmadik gyermek vállalása esetén pedig a teljes összegét elengedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.