„Erre viszont tényleg nem emlékszem” – elszólta magát Mengyi „Voldemort” Roland?

Nagyon megkoptak a büntetőeljárás alatt álló fideszes képviselő kétéves emlékei.

Lándori Tamás
2017. 10. 04. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem emlékszem – egy sor ügyészi kérdésre ezt a választ adta szerdai meghallgatásán Mengyi Roland a Fővárosi Törvényszéken. Telefonhívások, beszélgetések, egyeztetés Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárral, pályázatmódosítás – több minden kiment már a fideszes parlamenti képviselő fejéből két év alatt, számos dologról nem tudta megmondani, megtörtént-e vagy sem. Akár freudi elszólás is lehet, hogy az egyik vádhatósági érdeklődésre azt felelte,

„erre viszont tényleg nem emlékszem”.

###HIRDETES###

A más személyekkel kapcsolatos kérdésekre pedig unásig ismételte a politikusoktól oly jól ismert kitérő választ: „ezt inkább tőle kellene megkérdezni”.

A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő egy több szövetkezetből álló hálózat vezetőitől – „alkotmányos költségre” hivatkozva – kétszer ötmillió forintot kért annak ígéretével, közbenjár, hogy nagyobb összeget nyerhessenek el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 2015-ben. Terhére bűnsegédként bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletét és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét rója az ügyészség, mentelmi jogát tavaly októberben függesztette fel az Országgyűlés.

A kenőpénzről és Mengyi szerepéről a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetésekben és vallomásokban is beszéltek.

– Valószínűleg valamit nagyon félreértettek

– így vélekedik a vádlottak között sokszor csak Voldemortként emlegetett Mengyi Roland az őt terhelő megnyilvánulásokról. Ahhoz továbbra is ragaszkodik, hogy nem kapott, illetve az elbukott pályázatok után nem fizetett vissza ötmilliós kenőpénzt; noha ekkora összeg átadásánál érték tetten. Szerinte csak kölcsönadott barátjának, K. Péter harmadrendű vádlottnak (de azt nem kérdezte, mire).

K. Péter szerdán azt vallotta, csupán az előzetesből szabadulás reményében – kirendelt védője és a fogvatartott-társak tanácsára – tett korábban részletes beismerő vallomást, amelyben állította, hogy ötmilliós „alkotmányos költséget” kért Mengyi nevében.

Egy másik, pályázatíró cégnél dolgozó vádlott arról beszélt, nem tudott róla, hogy a tenderen induló szövetkezetek képviselői bűncselekményt kívántak megvalósítani, vagy hogy a pályázat megvalósítására nem volt valódi szándékuk. Neki úgy tűnt, valóságos pályázaton dolgoznak.

A férfi vallomása közben többször utalt a tárgyaláson előzőleg elhangzottakra, amikor azonban nem volt jelen – hívta fel a figyelmet Steiner Gábor tanácselnök. – Megkérdezném, hogy kitől tud minderről, de mivel kérdésekre nem válaszol, nem kérdezem – jegyezte meg a bíró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.