Felépült a Hős utcai kerítés, de a nyomor és drog maradt

Közel kétmillió forintot költöttek el, az önkormányzat mégsem tudott változtatni a harmadik világbeli körülményeken.

Lőrincz Tamás
2017. 10. 19. 3:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen csaknem kétmillió forintot költött a X. kerületi önkormányzat arra a kerítésre, amelyet a Hős utca 15. A és B épülete köré emeltek – közölte a Magyar Nemzettel a kerület vezetése. Az 1,8 millió forintból – a helyi képviselők szerint meglehetősen drágán – nem összefüggő válaszfalat húztak fel, hanem egy mindössze néhány méteres kerítést, valamint az épületek közötti részen elhelyezett hat, útlezárásoknál használt betontömböt. A cél az volt, hogy megakadályozzák az autóval való behajtást.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert a helyiek óriási mennyiségű szemetet halmoztak fel, amelynek az elszállítására 20 millió forintot kellett költeni. „A társasház telkének szabályos körbekerítésével a hasonló helyzetek legalább részben megelőzhetők, az illegális, tehergépkocsival történő hulladéklerakás remélhetőleg megakadályozható. A kerítésépítéssel kapcsolatos munkálatok október 13-án befejeződtek” – írták válaszukban.

A lapunknak nyilatkozó lakók viszont nem értik, miért kellett kerítést építeni, a legtöbben azt érzik, csak rontani akartak az amúgy is elviselhetetlen körülményeiken. „Nekem azt mondták, azért rakták ezeket ide, hogy a gyerekek ne szaladjanak az útra” – mutatott egy férfi a házak közötti betontömbökre, amelyek mellett szemmel láthatóan könnyen el lehet menni. „Gyűlölök itt lenni, undorító az egész, pedig törzsgyökeres Hős utcai vagyok” – tette hozzá. Szerinte indokolatlan az épület végében felhúzott vaskerítés is, jelenleg ugyanis tárva-nyitva vannak az ajtók, autóval bármikor át lehet rajtuk hajtani. „Az egészet azért csinálták, hogy nekünk rosszabb legyen” – jelentette ki. Lapunk információi szerint egyébként hamarosan zárat is szerelnek majd a kapura, azt azonban egyik lakó sem tudta megmondani, hogy kapnak-e kulcsot is hozzá.

A házak egyébként még a szemét elszállítása után is borzalmas állapotban vannak, több lakás be van falazva, mindenütt szemét látható, az ablakok pedig több helyen töröttek. A lakókat nem akadályozza az utcára jutásban a kerítés, de úgy érzik, még inkább magukra hagyták őket a problémákkal. Márpedig baj van bőven, az elképesztő szegénység és a harmadik világbeli körülmények mellett rengetegen drogoznak. „Amióta megjelentek ezek az új drogok, még rosszabb lett minden” – jegyezte meg egy kutyát sétáltató férfi, aki már születése óta ott lakik. A helyzeten az is csak keveset segített, hogy a rendőrség rendszeresen járőrözik a környéken.

Az önkormányzat szerint egyébként a társasházak már régóta működésképtelenek, miután „rendkívüli, több százmillió forintos nagyságrendű” adósságot halmoztak fel. Állításuk szerint emiatt a kerítés és a szemétszállítás díját is a kerület finanszírozta.

„Még nem láttam a hivatalos költségelszámolást, azonban első látásra igen drágának tűnik ez a kerítés” – mondta lapunknak Tóth Balázs helyi LMP-s képviselő. Szerinte ekkora összeget legfeljebb akkor lehetne a kerítésekre költeni, ha biztosan megakadályoznák a szemét felhalmozását. „Őrizni kellene a környéket, anélkül ugyanis nem hiszem, hogy eredményes lesz ez az akció” – fogalmazott. A politikus szerint egyébként nemcsak a Hős utcának kellene azonnali segítség, több kerületi utcát is rendbe kellene tenni, ehhez pedig elengedhetetlen az állami szerepvállalás is.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint egyébként a Hős utcai társasházakban található lakások nagyjából fele van a kerület tulajdonában, a többi magántulajdon. A vezetés célja egyértelmű: hosszabb távon szeretnék megszerezni a magántulajdonban lévő lakásokat is, kiürítenék az egészet, végül pedig elbontanák a házakat. „A megüresedett lakásokat lakhatatlanná tesszük. Jelenleg már csak 36 önkormányzati bérleti jogviszony áll fenn, amelyek megszüntetése érdekében keressük a megoldást” – írták. Azt ugyanakkor egyelőre egyik lakó sem tudja, mit ajánlanak majd nekik – a kerítésen kívül. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.