Gyöngyösi tragédia: megszólalt az éhen halt kislány anyja

J. Médea szerint túl nagy büntetést kaptak. Csak abban hibáztatja magát, hogy nem vitte orvoshoz a gyermeket.

MN
2017. 10. 17. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta, hogy szándékosan ölte meg kislányát J. Médea, a gyöngyösi anya, aki a bíróság elsőfokú ítélete szerint halálra éheztette másfél éves kislányát. Életében először vállalta, hogy kamerák elé áll.

A nő a Hír TV Riasztás című műsorának adott exkluzív börtöninterjúban azt állítja, nem szenved a pszichiáterek által megállapított, bizarr személyiségzavarban, a Münchhausen-szindrómában sem. Kitért arra is, hogy a kislány – aki 2014 novemberében született – életvidám gyerek volt. Férjével nem gondolták, hogy meghalhat, ahogy azt sem vették észre, hogy a kicsi szinte elfogyott (a gyermek 18 hónapos és csak kicsit több mint három kiló volt, amikor meghalt). „Nem hagyta ő el így magát. Soványnak meg mindig sovány volt. Nem volt annyira látványos. Hiába, hogy kilóban soknak hangzik, de nem volt annyira látványos. Mindig nagyon sovány volt. Kezdetektől fogva” – fogalmazott. Állítása szerint a gyermek 3250 grammal született (mint ismeretes, ennél mindössze 250 grammal volt több, amikor meghalt).

Az asszony – csakúgy, mint korábban a bíróságon – az interjú során is azt hangoztatta, hogy a kislánynak genetikai betegsége és refluxa volt, ezért nem tudta a szervezete hasznosítani a tápanyagot. Arra a kérdésre, hogy végeztek-e erre vonatkozó szűrést, kijelentette, hogy állítólag csináltak ilyet, de erről nem tudtak.

J. Médea azt mondta: abban hibáztatja magát, hogy nem vitték orvoshoz a kislányt. „Mert meggyőződésem, hogy kellett hogy legyen valami baja. Én voltam ott leginkább, én tudom, mit adtam neki enni. És tudom, hogy nem tettem ilyet, nem éheztettem a gyerekemet” – fogalmazott. Az asszony közölte, hogy semmiben nem hibáztatja a férjét.

A szülőket 18, illetve 15 év börtönre ítélték első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett gyermekgyilkosság miatt. Az ítélet ellen fellebbeztek, az asszony szerint túl nagy büntetést kaptak. Az interjú során azt mondta, a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kiszabott ítéletet tartaná jogosnak.

Az igazságügyi orvos szakértő, aki a kislány holttestét vizsgálta, a bíróságon azt mondta: a gyereken nem volt zsírszövet, szó szerint csont és bőr volt, amikor meghalt. „Gyakorlatilag nem voltak meg a mozgatáshoz szükséges izmai. Ennélfogva aztán cáfolható az is, hogy ők azért nem gondolták ezt, mert játszott, mozgott, felült. A halála körüli időben azonkívül, hogy feküdt, mást nem tudott csinálni – mondta Schmidt Péter. – A lánygyermek újszülöttkori anyagcsere-vizsgálata 2014. decemberi hazabocsátásakor megtörtént. A szűrővizsgálat negatív eredménnyel zárult” – tette hozzá Schmidt Péter.

Az orvosok tehát semmilyen genetikai vagy felszívódási betegséget nem állapítottak meg a gyereknél. Mindössze egyszerű tejallergiája volt, amit a legtöbb gyerek hároméves kora körül kinő.

A teljes interjút a Hír TV Riasztás című műsorában kedden 21 órakor tekinthetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.