Gyurcsány Ferenc az LMP-t ostorozta, amiért nem hajlandó együttműködni

A DK elnöke szerint Széléknek nem sok esélyük van győzni akár csak egy választókörzetben is.

MN
2017. 10. 27. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorban, amelyben hárompárti ellenzéki vitát tartottak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke részvételével, Gyurcsány Ferenc a Fidesz leváltásának forgatókönyvéről az MTI beszámolója szerint egyebek mellett azt mondta: az LMP-nek „elhanyagolható” esélye van akár csak egy választókörzetben is győzni; ráadásul már 2014-ben is elvesztettek 11 körzetet, amely nyerhető lett volna, ha az LMP együttműködik.

Szél Bernadett úgy válaszolt: Gyurcsány Ferenc a legnagyobb akadálya ennek, mivel bukott kormányzás fűződik a nevéhez, személyes felelőssége van abban, ahogy Orbán Viktor hatalomra tudott kerülni, és sokan emlékeznek még az Orbán Viktor kormányra kerülését megelőző nyolc évre is.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az a helyes magatartás, amelyet az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP és a DK képvisel, hogy bár vannak különbségek, „de egyéniben együtt kell indulni”.

A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy Szél Bernadett tavaly Tusnádfürdőn Kósa Lajossal „egymás szavába vágva sorosozott”, valamint ő és az LMP „a Fidesszel és a Jobbikkal működött együtt” például az alkotmánybíró-választásban, ezért nem hiteles, ha korszakváltásról beszél. Hozzátette: az LMP „hirtelen fölfedezte magában a Fidesz-ellenességét”, a baloldalon keresi a helyét, és „átalakuláson megy keresztül”, mint a Jobbik.

Szél Bernadett azt válaszolta: megérti, hogy Gyurcsány Ferencnek szitokszó a korszakváltás, mert irritálja, hogy az LMP az elmúlt 27 év meghaladásáról beszél. Kitért arra is, hogy a DK elnöke „kollaboránsnak nevezte” őket, amikor azért küzdöttek, hogy az Alkotmánybíróságon olyan bírák is legyenek, akik próbálnak a jogállamnak érvényt szerezni.

Karácsony Gergely többek között arról beszélt: bár valószínűleg sok vitája lenne Gyurcsány Ferenccel, de együtt tudnak működni azért, mert tudja, hogy sok egyéni körzetben a DK-s jelölt a legjobb.

Kiemelte: egy közös lista szerinte nem tudná megszólítani a Fidesszel szembeni, változást akaró, sokszínű tábort, de egy-egy választókerületben vannak emberek, akik igen. Ha minden párt elindítja a maga jelöltjét a választókerületekben, és nem értékelik azokat a jó jelölteket, akik nem az ő pártjuk színeiben, de az ellenzék támogatásával el tudnák hozni a változást, akkor a saját programjukból nem valósul meg semmi, és Orbán Viktor marad a miniszterelnök – tette hozzá.

Mindhárom politikus elzárkózott a választási együttműködéstől a Jobbikkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.