Gyurcsány Ferenc nem akar közös miniszterelnök-jelöltet az MSZP-vel

Együttműködésről az egyéni választókerületekben akarnak a szocialistákkal megállapodni.

MN
2017. 10. 25. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem közös miniszterelnök-jelöltet, sem közös listát nem szeretne a DK az MSZP-vel – jelentette ki Gyurcsány Ferenc az ATV-nek. A volt miniszterelnök hozzátette: együttműködésről az egyéni választókerületekben akarnak a szocialistákkal megállapodni, „nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről”.

A DK elnökét Bárándy Gergely szocialista képviselő kijelentéséről is kérdezték, miszerint a konzervatív jobboldallal szemben ki kell alakulnia egy baloldal váltópártnak, „mindegy, hogy MSZP-nek hívják vagy máshogy”.

Gyurcsány Ferenc felidézte a még a 2014-es választás után a Népszabadságban megjelent írásának a lényegét, miszerint a „demokratikus ellenzék” sorsa középtávon egy nagy, nyitott „Demokrata Pártban” fog találkozni. Két fontos feltétellel viszont számolni kell szerinte: az egyik, hogy a „demokratikus ellenzéki” oldal szereplőinek az „orbáni önkénnyel szemben kell definiálniuk magukat, a másik pedig, hogy a hatályos választási törvényben „a többségi elv az erősebb követelmény”.

A DK elnöke szerint ahogy a jobboldalon is lett – nyilván más okok miatt –, úgy lassabban és bonyolultabban, de a baloldal demokratikus erőinek is az egységesülés lesz a sorsuk. Azt is egyértelművé tette, hogy „ez nem egy 2018-as választás előtti program, nem egy-két ciklust kell gondolni. Ez a jövőről szól. Lazán, ellentmondásosan, de erre megy a világ.” Hozzátette, hogy ez most nincs napirenden, talán az Együtt–Párbeszéd esetében lesz szorosabb indulás.

Azt a fideszes mondást kikérte magának, hogy az MSZP Gyurcsány kottájából játszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.