Halálkamion: még három embercsempész ellen emeltek vádat

Ketten is legalább 300 ezer eurót kerestek, csak egyikük van rendőrkézen.

MTI
2017. 10. 03. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nánási László közleménye szerint a 26 éves afgán vádlott az embercsempész bűnszervezet hierarchiájában a felső szinten – a csoport magyarországi tagjait vezető elsőrendű vádlott, a 30 éves, szintén afgán férfi felett – állt.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség által most megvádolt afgán férfi 2015 májusa és augusztus 27. között pénzért rendszeresen szervezte emberek Szerbiából Magyarországra csempészését, majd a határ közeléből – egyes esetekben Budapestről – Németországba és Ausztriába szállítását. Rendszeresen egyeztetett telefonon a számukról, átkelésük helyéről és úti céljukról egy Szerbiában tevékenykedő pakisztáni embercsempésszel. Utóbbi a szerb-magyar határhoz utaztatást, valamint az úgynevezett sétáltatók segítségével az illegális határátlépéseket szervezte. Az afgán vádlott ezen kívül telefonon és személyesen adott utasításokat a rangsorban alatta álló 30 éves afgán férfinek. Egyes esetekben a toborzásban is részt vett és felügyelte az emberek beszállítását is a csempészjárművekbe. Mindezzel – 30 éves „beosztottjához\" hasonlóan – legalább 300 ezer eurót keresett.

Az ügy másik vádlottja, egy 34 éves bolgár férfi 2015 júniusában a bűnszervezet vezetőinek megbízásából Bulgáriából három sofőrt szállított Magyarországra. Kettőt közülük arra is rávett, hogy pénzért vigyék a szerb-magyar határt illegálisan átlépőket a határ közeléből Nyugat-Európába. Ennél a két szállításnál „előfutóként\" is segítette a csempészést. Az utolsó szállításnál a sofőrt Magyarországon elfogták, a 34 éves vádlott pedig visszament Bulgáriába. A bolgár hatóságok nemzetközi és európai elfogatóparancsok alapján később elfogták, majd augusztus 28-án átadták a magyar hatóságoknak.

A harmadik vádlott, egy 33 éves bolgár férfi 2015. augusztus 22-én hajnalban Kecskemét külterületéről egy zárt rakterű tehergépkocsival mintegy negyven embert vitt Németországba. A csempészésért a bűnszervezet vezetői 3500 eurót ígértek neki.

A szökésben lévő 26 éves afgán és a 33 éves bolgár vádlott ellen a nyomozási bíró nemzetközi és európai elfogatóparancsot adott ki, az ügyészség távollétükben emelt vádat ellenük. A 34 éves bolgár vádlott előzetes letartóztatásban van.

Az ügyészség valamennyi vádlottat bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel vádolja, azzal, hogy az afgán és az idősebb bolgár férfi a bűncselekményt üzletszerűen és a csempészett személyek sanyargatásával követte el. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a járásbíróság a szoros összefüggés miatt ezt az ügyet egyesítse a Kecskeméti Törvényszék által tárgyalt pándorfalvi üggyel – olvasható az ügyészség közleményében.

A pándorfalvi ügyben a bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyarországi területen megfulladt. Az elkövetők egy rendőri intézkedéstől tartva az ausztriai Pándorfalu közelében a járművet hátrahagyva elmenekültek. A pándorfalvi ügyben és az ahhoz kapcsolódó többtucatnyi másik embercsempészési ügyben ezzel együtt már tizennégy embert vádoltak meg.

Az ügy hétfői tárgyalásán az ötödrendű vádlottat nevezte meg a tragédia felelőseként az elsőrendű vádlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.