Halálra éheztette agarait egy borsodi nő

Tizenöt agár tetemére bukkantak állatvédők egy ház udvarán Hernádnémetiben.

MN
2017. 10. 16. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt agár tetemére bukkantak állatvédők egy ház udvarán Hernádnémetiben, a telekről csak két agarat sikerült élve kimenteni. 

Az Agár Fajtamentés csapata még pénteken Facebook-oldalán közölte: miután értesültek az esetről, megtudták, hogy a tulajdonosnál egy másik házban is vannak agarak, így oda is elmentek. Ezen a helyszínen egy sötét ólból újabb négy élő agarat mentettek ki, a rettegő állatok közül többen harapással próbálták védeni magukat. A jegyző, az állatorvos és a rendőrség segítségével az eljárást már pénteken délelőtt megkezdték – közölték, hozzátéve, hogy az agarak gazdája – egy számukra ismerős hölgy – eltűnt, bujkál.

A Bors most azt írja, a felkavaró eset azt követően derült ki, hogy diósgyőri állatvédők tudomást szereztek a ház udvarán élő két agárról, akik csontsoványra fogytak. Bordáik kilátszódtak, egy ideig kerítésen keresztül etették őket.

A lapnak Kapin Richárd, a Szurkolók az állatkínzás ellen mozgalom alapítója elmondta: amikor először jártak a háznál, ott volt az agarak tulajdonosa. „Hamar rájött, hogy állatvédők va­gyunk, szó nélkül sarkon fordult, beszállt a kocsijába, és elhajtott” – fogalmazott.

Nagy Henriett, az Agár Fajtamentés állatvédő szervezet tagja közölte, hogy a ház egy vadászhölgy tulajdona, aki édesapja tavalyi halála után örökölte az ingatlant. „Mi sem értjük az esetet, ugyanis a nőnek több agara is volt, akikkel ha­gyományőrző rendezvényeken lépett fel. Korábban ő is segített az agarak mentésében. Úgy tu­dom, egy-két éve nagyon megváltozott, ezért több szervezet elhatárolódott tőle. A kutyáira látszólag nagyon odafigyelt, több tetemre ruhában találtunk rá. A kenel, amiben a kutyáit tartotta, több millió forintot ér” – jelentette ki.

Az állatorvosi szakvélemény alapján az elpusztult kutyák halálát éhezés és fagyhalál okozta, az orvosok hivatalból feljelentést tettek a rendőrségen. A miskolci rendőrség állatkínzás gyanújával indított nyomozást – írja a Bors. A kimenekített kutyákat elszállították a Szent Ferenc Állatotthonba, ahol már biztosított számukra a megfelelő ellátás. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.