Hétfőn tesz miniszteri esküt Kósa Lajos

Négynapos ülésbe kezd az Országgyűlés. Kedden szavazhatnak Csongrád megye átnevezéséről.

MN
2017. 10. 02. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn négynapos ülésbe kezd az Országgyűlés. A házelnök napirendi javaslata szerint 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal, majd Kósa Lajos miniszteri eskütételével kezdik a napot.

A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén még hétfőn, a kétórás interpellációk előtt szavazhat a Ház.

Az első ülésnap kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseinek vitájával zárul. A parlament kedden szavazhat Csongrád megye átnevezéséről Csongrád-Csanádra, szerdán egyebek mellett meghallgatja az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót, október 9-én, hétfőn pedig azonnali kérdésekkel és kérdésekkel fejezi be munkáját.

A Magyar Közlönyben múlt hétfőn megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet szerint a tárca nélküli miniszter a kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tagjaként felel a kormány és a megyei jogú város önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodásokban meghatározott feladatok végrehajtásáért és irányításáért, az azzal kapcsolatos tevékenységének összehangolásáért és ellenőrzéséért. Feladatainak végrehajtásához Kósa Lajos a kormány érintett tagjától szakértői közreműködést, tájékoztatást, előkészítő anyagot, adatszolgáltatást és beszámoló benyújtását kérheti. A rendelet szerint Kósa Lajos helyettesítésére a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár Jánost jelölték ki.

Kósa Lajos szeptember 20-i budapesti miniszterjelölti meghallgatásán a nagyvárosokat nevezte meg a vidék fejlesztésének lehetséges motorjaként. A fideszes politikust az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők kilenc szavazatával, az MSZP és a Jobbik egy-egy elutasító voksa ellenében alkalmasnak találta a poszt betöltésére.

A Modern városok programról szólva azt mondta, azt jól előkészítették, de „most jön a munka dandárja”. Közölte, hogy a programnak 250 projektje van, a felhasználható uniós és hazai forrás csaknem 3400 milliárd forint.

Kósa Lajos, aki mostanáig a Fidesz frakcióvezetői tisztét töltötte be, a miniszteri poszt létrehozásáról úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha egy kézbe kerülne a program irányítása, mert jelenleg több tárcának is együtt kell működnie a városokkal a lebonyolításban. Jelezte ugyanakkor: nemcsak ezzel a programmal foglalkozik majd, hanem más, a megyei jogú városokat érintő fejlesztésekkel is, amelyekben a kormány fontos szereplő. Példaként említette a határon átnyúló uniós forrású projekteket – írja az MTI.

Ismeretes, még szeptember elején derült ki, hogy a képviselőcsoportot vezető Kósa Lajos tárca nélküli miniszter lesz.

Gulyás Gergelyt a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának velencei ülésén választották meg a Fidesz-frakció új vezetőjének, a döntést Kósa Lajos jelentette be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.