Holokauszt-kárpótlási csalók verik át az embereket

Egy nem létező roma kárpótlási programra hivatkozva előzetes regisztrációért több ezret elkérnek az emberektől.

MN
2017. 10. 12. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nem létező roma holokauszt-kárpótlási programra hivatkozva személyes adatokat gyűjtenek szinte az egész ország területén azok a csalók, akik sok ezer euró összegű kárpótlást ígérve előzetes regisztrációként több tízezer forintot is elkérnek a jóhiszemű emberektől – írja a Romnet.hu.

A portál szerint a gyanútlan embereket eleve úgy találták meg az ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12 000 eurós igényt nyújthatnak be attól függően, hogy a vészkorszak túlélőjeként vagy leszármazottként teszik.

A csalók százakat azzal hitegettek, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után akár már karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt, akitől 2000, de volt, akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A közvetítői díjért pedig százalékot kértek, mégpedig a megítélt összeg harmadát, de volt eset, amikor a 80 százalékát, cserébe azt ígérték, hogy minden hivatalos papírt elintéznek.

A Romnet megjegyzi, a hetek óta tartó csalássorozat híre már a Miniszterelnökséghez és a kormányhoz is eljutott, és a napokban Teleki László szocialista országgyűlési képviselő büntetőfeljelentést tett. 

A portálhoz eljutott információk alapján a szálak legtöbbször Szentendrére vezetnek, ahol egy bizonyos Gyuszi keresztnevű ember koordinálja a regisztrációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.