Íme Magyarország poloskatérképe

A főváros mellett Pécs, Miskolc, Győr és Debrecen a legfertőzöttebb.

MN
2017. 10. 05. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árukereskedelemmel érkező rovarok – természetes ellenség hiányában és kedvező akklimatizálódásuk miatt – remekül érzik magukat Magyarországon. „Évről évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Csaknem háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke” – közölte Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, illetve október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget a rovarok, ugyanis ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, a lakásokba a hideg elől.

A címeres poloskafélék jelenleg főként a nagyobb városokban jelentenek problémát: a térképes alkalmazás szerint Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban, de Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nemkívánatos élőlények jelenlétét, és a fertőzés egyre terjed. Szigeti Zsolt kiemelte, hogy városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Immunrendszerük –20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig –50 fokig is bírják a farkasordító hideget.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet, azonban ez lehet a büdösbogár veszte: ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.