Itthon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganat műtét nélküli eltávolítása

Magyarország első lett a régióban az eljárás bevezetése szempontjából.

MTI
2017. 10. 25. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa, valamint Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke a közleményben jelentős előrelépésnek nevezte a fagyasztásos eljárás megjelenését, amellyel a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolításakor elkerülhető a műtét és az azzal járó szövődmények, pszichés terhek is.

A módszerrel nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítják el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. A fagyasztás után a daganatok fél év alatt felszívódnak – közölték.

Az eljárást az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában több mint tíz éve hatékonyan alkalmazzák a prosztata, a máj, a vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelésére – írták. Forrai Gábor megerősítette, hogy a jövőben a rosszindulatú daganatok kezelésénél is szóba jöhet az eljárás.

Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza. A százmillió forintos beruházás révén végzett beavatkozás kiterjesztését a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is. A Németországban már rutinszerűen alkalmazott eljárás számos daganattípusnál alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog – írták.

A közlemény szerint a magyar nők 15 százaléka küzd melltumorral, a probléma főként az 50 év alattiakat érinti. A fibroadenoma nem okoz áttétet, nem veszélyezteti a beteg életét, viszont növekedhet, így deformálhatja az emlőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.