Kövér László: Még egy-két ciklusra szükségünk lenne

A házelnök szerint a kormány alapvetően jól teszi a dolgát, a jobbikosok viszont nem tudnak késsel-villával enni, a baloldalon pedig Muppet Show van.

MN
2017. 10. 07. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék gyengeségének számos oka van, a megosztottságon és a hiteles személyiségek hiányán túl például az is, hogy a kormány alapvetően jól teszi a dolgát – mondta Kövér László a Magyar Hírlapnak. Az Országgyűlés elnöke közölte: bár korántsem elégedetlen azzal, amit mostanáig el tudtak érni, azért „szükségünk lenne további egy vagy akár még egy ciklusra, hogy a hazánk sorsát hosszú távon meghatározó, az ország morális és gazdasági rendbetételét követően elindított intézkedéseket, illetve programokat megerősítsük”.

Kövér László kijelentette, semmit nem jelent a Fidesznek Botka László visszalépése a miniszterelnök-jelöltségtől. Úgy véli, nincs okuk „a baloldali Muppet Show-ra” építeni a stratégiájukat. „Az együttműködés azon a térfélen nemcsak amiatt nehéz, mert sok az ambíció, a potenciálisan megszerezhető mandátumhelyek száma pedig kevés, hanem azért is, mert ezen ellenzéki pártok szavazói nem fogadják el feltétlenül a másik politikáját. Vagyis az összefogás nem biztos, hogy hoz nekik a konyhára” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy ha a kormánypártok világossá teszik az emberek előtt a céljaikat, bemutatva az eredményeket, amelyeket közösen értek el, nem érheti őket meglepetés. „Már egy hatéves gyerek sem hiszi el, hogy a baloldalt nem Gyurcsány Ferenc manipulálja, mozgatja. Szemlátomást az ellenzéken belül Gyurcsányt – aki nemcsak az országot, hanem a baloldalt, illetve az MSZP-t is tönkretette anyagilag, morálisan és politikailag egyaránt – se kiköpni, se lenyelni nem tudják” – mondta.

Kövér László beszélt a Jobbikról is, amely szerinte olyan „politikai kultúrát” hozott be, amely jelentős mértékben rontotta az addig sem feltétlenül rózsás magyar politikai közállapotokat. „Ezek a fiúk nem tudnak késsel-villával enni. Semmilyen viselkedési szabályt nem tartanak kötelezőnek magukra nézve. Ez nyilastempó. Gátlástalanok, a pénzért és a hatalomért bármire képesek, közben már abban a sok ostobaságban sem hisznek, amit korábban hirdettek. A felszínen akarnak maradni, ezért minden árat hajlandók megfizetni” – jelentette ki. Az Országgyűlés elnöke hozzátette, úgy véli, „a magyar demokrácia van annyira érett, a magyar emberek pedig vannak annyira bölcsek, hogy ezt a problémát is megoldják előbb-utóbb”. Ha a jobbikosok nem változtatnak az elemi együttélési normákat is figyelmen kívül hagyó magatartásukon, s nem alkalmazkodnak a parlamentáris demokráciához, akkor bizony ki fognak kopni – szögezte le.

Kövér László az interjúban azt is mondta, hogy

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Mártonék azt ígérik, október 23-án nagy balhét csinálnak, ha addig a parlament nem módosítja az általuk elképzelt módon a választási rendszert, Kövér László úgy reagált: „egy mindenféle felhatalmazás nélküli nyikhaj semmilyen ultimátumot nem tud a magyar Országgyűlésnek adni, akár fideszes, akár másmilyen többség van benne”.

(Egyébként Gulyásék nem balhéval fenyegetőztek, hanem polgári engedetlenséget helyeztek kilátásba.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.