Lázár segítséget ajánlott a menekülteknek, a civilek szaván fognák

Az Őcsénybe tervezett üdültetés kapcsán mondta a miniszter, hogy az érintettek forduljanak az államhoz.

Hutter Marianna
2017. 10. 05. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írunk majd Lázár úrnak egy levelet, és rákérdezünk, pontosan hogyan gondolta – így reagált lapunk megkeresésére Siewert András, a Migration Aid igazgatósági tagja. Siewertet annak kapcsán kerestük, hogy a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön azt nyilatkozta: a menekültek üdültetése kapcsán nyugodtan kérhetett volna segítséget a civil szervezet a magyar államtól, akkor elkerülhető lett volna az, ami Őcsényben történt. Lázár János úgy véli, azok a szervezetek, amelyek nem ezt tették, „felelőtlenül” és „nem körültekintően” jártak el, mert a magyar állam minden ellátást képes biztosítani. Példaként hozta fel a több százezer magyar, illetve határon túli gyermek nyári üdültetését ellátó állami Erzsébet-táborokat.

Siewert András lapunknak kifejtette,

a Migration Aid természetesen elfogadja a segítséget.

– Ha valaki jó szándékúan szeretne segíteni, hogy ezek az emberek be tudjanak illeszkedni a magyar társadalomba, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel? – jegyezte meg.

A miniszter a kormányinfón közölte, hogy ma ötven kísérő nélküli kiskorú menekült van Magyarországon, róluk is gondoskodik a magyar állam. Ám Siewert Andrásnak erről más a tapasztalata. Mint elmondta, az érintett gyerekek egy részével – akik a fóti táborban laknak – két hete találkoztak, és ők arról számoltak be, nincsenek megfelelő méretű ruháik, pedig szükségük lenne rájuk az idő hidegre fordultával. A menekült gyerekek a Migration Aidtől kértek segítséget a probléma megoldásához. – Nem hogy nyaraltatást nem tud biztosítani az állam, az alapvető ellátásban sem tud minden esetben segíteni – tette hozzá.

A kormányinfón Lázárt kérdezték arról is, nem kellett volna-e Orbán Viktornak elítélnie, hogy a menekülteket nyaraltatni kívánó őcsényi panzióst megfenyegették, és kiszúrták az autójának kerekét. Ugyanis a miniszterelnök úgy reagált a történtekkel kapcsolatban, hogy „nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” a falubeliek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban úgy fogalmazott, „az éremnek két oldala van”, vagyis nem adott érdemi választ arra, hogy Magyarország miniszterelnökének fel kellene-e szólalnia a kérdésben érintett bűncselekmények ellen.

Orbán Viktorral kapcsolatban a Magyar Nemzet is kérdezte a Lázár Jánost. Kíváncsiak voltunk rá, hogy miután Lázár szerint maga a miniszterelnök találta ki a kormányinfó műfaját, elképzelhetőnek tartja-e, hogy egyszer maga Orbán Viktor is eljöjjön egy kormányinfóra. Lázár azt válaszolta: még eddig nem merült fel, de meg fogja tőle kérdezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.