Letiltották volna a Paks-ellenes honlapokat

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a Stopaks.hu és a Nopaks.hu regisztrációja sértené a jó hírnevüket.

Lőrincz Tamás
2017. 10. 03. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Panaszt tett az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a domainregisztrációs ügyeket elbíráló testületnél, mert lefoglalták a Stopaks.hu és a Nopaks.hu domainneveket. Az említett oldalakon mutatták volna be az atomerőmű bővítése elleni érveket.

Az állami tulajdonú, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domainnevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a Stopaks.hu és a Nopaks.hu regisztrációja sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését.

Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.

Az alperest képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint viszont egy állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát sértené, ha ezen érvek alapján nem indíthatná be a honlapokat, és ezáltal nem mondhatná el a véleményét a bővítés környezetvédelmi, nemzetbiztonsági és pénzügyi vonatkozásairól.

A jogvédő szervezet szerint egy közfeladatot ellátó állami szereplőnek erősebb bírálatot is el kell viselnie az átlagosnál. Álláspontjuk szerint ebben az esetben a jóhírnév sérelméről sem lehet beszélni, mert különbség van az egyén jóhírneve és a cég kereskedelmi jóhírnévhez fűződő érdeke között. Az egyének esetében a hírnév sérelme hatással lehet a méltóságra, cégek esetében ilyen lehetőség nincs. – A Nopaks és a Stopaks domainnevek már önmagukban a véleménynyilvánítás, a bírálat eszközei, így ha ezeket a TASZ ügyfele nem kapná meg, sérülne a véleménynyilvánításhoz való joga – írták. Álláspontjuk szerint a tisztességtelen piaci magatartás pedig azért nem valósulhat meg, mert egy magánszemély és egy monopolhelyzetben lévő társaság áll egymással szemben, akik egymásnak semmilyen értelemben nem versenytársai, már csak azért sem, mert a bővítésért felelős cégnek nincs semmilyen versenytársa.

Az ügyben döntő testület határozata szerint a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, ezért az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domainnév használata. 

Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domainek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.