Magyar Gripenek, végre bombákkal

A honvédség repülőinek sokat késő, földi célok elleni képessége ezzel a tényleges megvalósulás útjára lépett.

Zord Gábor László
2017. 10. 26. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a honvédség Gripenjeinek földi célok elleni képességét már régóta fizeti a magyar adófizető, de az ténylegesen nem valósult meg a harci gépek 2006-os beérkezése óta eltelt években. A helyzetben most végre előrelépés történt: szerda délután első alkalommal emelkedtek levegőbe a kecskeméti légibázisról úgy a vadászgépek, hogy szárnyuk alatt ott voltak az amerikai GBU-12-es lézerirányítású bombák gyakorló változatai is.

Arról, hogy a légierő fontos képességfejlesztésére végre sor kerül, nemrégiben Simicskó István honvédelmi miniszter számolt be lapunknak.

Úgy tudjuk, az elkövetkező hetekben több gyakorlórepülésre is sor kerül a bombákkal, hogy kitapasztalhassák a pilóták, hogyan is repülnek velük a Gripenek. Ezt követheti a (bombák nélkül már sokszor gyakorolt) bombavetés a honvédség bakonyi lőterén, amitől kezdve a képesség valóságosnak tekinthető, a százmilliárd forintos nagyságrendű, többfunkciós harcigép-beruházásról pedig elmondható lesz, hogy 2003 óta fizetett többletköltségeit kezdi megszolgálni.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.