Már holnap haladékot kaphat a CEU

Az eredeti terveknél egy évvel később kell megfelelni a magyar kormány által támasztott feltételeknek.

Katona Mariann
2017. 10. 16. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen délelőtt alatt megvitatják, majd el is fogadhatják holnap a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvény módosítását, amely haladékot ad a Soros György által alapított egyetemnek. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett javaslat lényege, hogy nem 2018. január elsejéig, hanem 2019. január elsejéig kell teljesíteniük az itthon működő, külföldi felsőoktatási intézményeknek a kormánypárti többség által meghatározott feltételeket. Így például azt, hogy önálló kampuszt működtessenek az anyaországban. Ismert, ezek leginkább a CEU-nak okoztak nehézséget, így viszont ez az egyetem is kapna további egy év haladékot.

Egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes eljárásban kezeljék. Ez azt jelenti, hogy kedden a napirend előtti felszólalások elhangzása után, nagyjából tíz órától megkezdődik majd a vita, legkorábban délben pedig már szavazhat is arról a T. Ház. Ezt a kivételes eljárást a kormánypárti képviselők mellett a jobbikos és LMP-s honatyák is támogatták, míg 20 szocialista és független politikus ellene szavazott.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az Atv.hu munkatársának a sürgős döntést azzal indokolta, hogy így egyértelmű lesz, több ideje van az egyetemnek arra, hogy teljesítse a törvényi feltételt. „Hogyha valóban komolyan gondoljuk, hogy saját oktatási tevékenységet hozzon létre az Egyesült Államokban – ami jelenleg nincs neki –, akkor ehhez több időre van szükség” – közölte. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.