Medián: A többség attól fél, amitől a kormány szeretné

A válaszadók a migránsoktól, Soros Györgytől és a külföldről finanszírozott szervezetektől tart leginkább.

MN
2017. 10. 04. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon több ember tart az Európai Uniótól, mint Oroszországtól, az oroszokat pedig a Fidesz szavazói találják a legkevésbé fenyegetőnek – derül ki a Medián közvélemény-kutatásából, amely a 444.hu megbízásából készült. A kutatásban arról kérdezték az embereket, hogy mit tartanak a legnagyobb fenyegetésnek Magyarország szempontjából. 

A válaszokból kiderül, hogy a kormánypropaganda jól működik: az emberek épp azoktól a dolgoktól tartanak leginkább, amitől a Fidesz szeretné, hogy rettegjenek. A megkérdezettek 49 százaléka fél a migránsoktól, csupán hat százalékuk mondta azt, hogy nem tart tőlük. A válaszadók 32 százaléka szerint Soros György fenyegetést jelent Magyarországra, 17 százalékuk szerint a külföldről finanszírozott szervezetek is veszélyt jelentenek.

Ugyanakkor az is jól látható, hogy a válaszadók Brüsszelt és az Európai Uniót külön kezelik, mivel a Fidesz plakátkampányában Brüsszel volt a megállítandó fő ellenség, ezért Brüsszelt másfélszer annyian tartják fenyegetőnek, mint az uniót.

A szavazótáborokat tekintve a kutatásból kitűnik, hogy míg a Fidesz szavazói majdnem az összes felsorolt fenyegetést súlyosabbnak érzik, mint a többi párt támogatói, addig Oroszországtól például ők tartanak a legkevésbé.

A Medián szeptember 15. és 20. között 1200 fős reprezentatív mintán, személyes megkereséssel végzett felmérést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.