Megtiltották az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjének, hogy beszéljen

A Hír TV stábja a büntetés-végrehajtás határozata szerint nem készíthetett interjút Jozef Roháccsal.

MN
2017. 10. 04. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta, hogy az 1998-as, Aranykéz utcai merényletért és a Fenyő-gyilkosságért is jogerősen elítélt Jozef Rohác interjút adjon a Hír TV Riasztás című műsorának – olvasható a televízió internetes oldalán.

A szlovák férfi múlt hétfőn írt alá egy nyilatkozatot, miszerint kizárólag a Riasztásnak nyilatkozik a 90-es évek véres leszámolási ügyeiről, ám három nappal később a büntetés-végrehajtás (bv) levélben közölte a Hír TV-vel, hogy Rohác nem adhat interjút. Mint írták, a döntés indoklását és a határozatot a szlovák férfinek is elküldik – aki akár fellebbezhet is az ellen.

Még Jozef Rohác ügyvédje sem tudja, miért tiltották meg ügyfelének, hogy beszéljen.

„Mielőtt bármilyen véleményt mondanék a jelenlegi helyzet jogi vetületeiről, szeretném látni a határozatot” – mondta Fülöp Tamás. Az ügyvéd hozzátette: a dolog még olyan friss, hogy nem is tudtak beszélni róla. „Az egészen biztos, hogy a fellebbezési határidők e tekintetben olyan hosszúak, hogy ráérünk még erről beszélgetni.”

Kabodi Csaba, az ELTE büntetés-végrehajtási jogi tanszékének docense a Hír TV-nek azt mondta: a törvény részletesen és szigorúan szabályozza az eseteket, amikor egy interjú megtiltható. Éppen ezért korábban még soha nem fordult elő, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta volna a nyilatkozattételt.

A nyilatkozat megtagadása azért is érdekes, mivel Magyar Róbert, a fekete sereg egykori vezetője megkereste Portik Tamás ügyvédjét, hogy jelezze, az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként elítélt Jozef Rohác elmondta neki a börtönben, nem Portik adta a megbízást a robbantásra. Ezért három héttel ezelőtt perújítási indítványt nyújtott be a fellebbviteli főügyészségre Szikinger István, de az ügyészség szerint ez nem elég ahhoz, hogy ismét elővegyék az ügyet. Ezért indítványozták a kérelem elutasítását. Nem sokkal ezután Rohác maga döntött úgy, hogy vállalja a vallomástételt, ráadásul hajlandó lett volna kamerák előtt elmondani, amit tud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.