Moszkva és Budapest együtt aggódik az elukránosítás politikája miatt

A gazdasági együttműködés elmélyítésében is egyetértett Szijjártó Péter és orosz külügyminiszter-helyettes vendége.

MTI
2017. 10. 28. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvát és Budapestet komoly aggodalommal tölti el a Kijev által folytatott totális elukránosítási politika – közölte pénteken az orosz külügyi tárca Vlagyimir Tyitov orosz első külügyminiszter-helyettes Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Csutora Zsolt helyettes külügyi államtitkárral folytatott budapesti tárgyalásait követően

Az orosz diplomáciai tárca arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy a felek az ukrajnai válság rendezésének kontextusában megállapították: a minszki megállapodások végrehajtásának nincs alternatívája. Komoly aggodalmukat fejezték ki az elukránosítás, illetve a kijevi politika ukrajnai nemzeti kisebbségekre gyakorolt káros hatása miatt.

Az orosz külügyi összefoglaló szerint a felek egyetértettek több globális problémában, egyebek között a Szíriában és a Koreai-félszigeten megvalósítandó békés rendezésben, valamint a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. Megállapították, hogy Oroszország és Magyarország elkötelezett a keresztény értékek és az európai civilizációs alapértékek védelmét célzó erőfeszítések mellett, amelyek „a társadalom normális fejlődésének és az elkövetkező nemzedékek jólétének zálogát jelentik”.

A felek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit Oroszországnak az EU-val és a NATO-val fennálló viszonyáról, megbeszélték a politikai kapcsolattartás menetrendjét és a kétoldalú együttműködés perspektíváit.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a felek hangsúlyozták, hogy érdekeltek a kereskedelmi és gazdasági együttműködés elmélyítésében, beleértve az atomenergetikai és a gázszállítási infrastrukturális stratégiai projektek megvalósítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.