Negyvenmilliós adatvédelmi bírságot szabtak ki a Szcientológia Egyházra

Az egyház többszörösen megszegte az adatvédelmi előírásokat, ezért a maximális büntetést kapta.

MN
2017. 10. 20. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi Szcientológia Egyház és központi szervezete is megszegte az adatvédelmi törvény előírásait, amikor jogalap nélküli adatkezelést végeztek, nem tettek eleget előzetes tájékoztatási kötelezettségüknek, figyelmen kívül hagyták a célhoz kötött és a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit, illetve az adatbiztonság követelményeit – közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila. A NAIH ezért határozatában a megtiltotta a további, jogellenes adatkezelést, illetve a Szcientológia Egyházat és központi szervezetét egyaránt a maximális húszmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A NAIH tavaly december óta folytatott hatósági eljárást indított a Szcientológia Egyháznál és központi szervezeténél a vallási közösség adatkezelési gyakorlatáról. Ennek okára Péterfalvi közleménye nem tér ki, de a Hvg.hu korábban azt írta, egy panaszos amikor ki akart lépni a szervezetből, kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, de ezt nem tették meg. Sőt, félt attól, hogy a korábban megosztott bizalmas információit, amelyeket amúgy csak a legközelebbi barátai ismerhetnek, de a szcientológusoknál írásban is rögzítették őket, felhasználhatják vele szemben.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön a rendőrség és a NAV emberei házkutatást tartottak a Szcientológia Egyház budapesti, Váci úti székházában, illetve országszerte összesen körülbelül harminc helyszínen. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást az eljárásról.

A szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: nyílt támadás indult a magyarországi Szcientológia Egyház ellen. Miklovicz Attila azt állította, hogy kommunista módszerekkel akarják ellehetetleníteni az egyházukat, ezért tartottak – szerintük jogellenes módon – a vezetőknél, magánlakásokban is házkutatást. Azt mondta: titkos nyomozásról van szó, és húsz évre szóló titoktartási nyilatkozatot írattak alá a nyomozók a kollégáival.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.