Nézőpont Intézet: Hajszálnyit nőtt Fidesz és az LMP támogatottsága

A Jobbik és az MSZP veszített népszerűségéből, igaz ezek hibahatáron belüli változások.

MN
2017. 10. 28. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedett a Fidesz és az LMP, csökkent a Jobbik és az MSZP támogatottsága októberben, a változások azonban a mérési hibahatáron belül történtek – közölte a kormányközeli Nézőpont Intézet.

Kétezer fő megkérdezésével felmérésük alapján októberben a teljes felnőttnépesség 31 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami hibahatáron belüli, 1 százalékpontos növekedést jelent szeptemberhez képest.

A Jobbik szimpatizánsi tábora 1 százalékpontot csökkenve ezúttal 10 százalékos, az MSZP-tábor újabb 1 százalékpontot csökkenve immár csak 5 százalékot teszi ki. A DK-val továbbra is 4, az LMP-vel változatlanul 3, a Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal 2, az Együtt-tel és a Fodor Gábor által vezetett Magyar Liberális Párttal 1 százalék szimpatizál a teljes felnőttnépesség körében – írja közleményében az intézet.

Az elemzés szerint a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz–KDNP tábora 44 százalékos. Ez megegyezik a kormánypártok 2014-ben elért belföldi listás eredményével. Ezzel szemben a Jobbik a párt 2014-es választási eredményéhez képest némileg lemaradva a listás voksok 19 százalékára esélyes. A Nézőpont fontosnak tartotta kiemelni, hogy Vona Gábor pártja az előző hónapban a listás szavazatok 21 százalékát szerezte volna meg, azt megelőzően 22 százalékon állt.

Az MSZP ezen a bázison is veszített 1 százalékpontot támogatottságából, a szocialisták jelenleg a listás szavazatok 10 százalékát érnék el. Az MSZP-hez képest csak némileg maradt le a DK, amely stabilan 8 százalékon áll a listás szavazatokat nézve, az LMP tábora ezen a bázison immár 7 százalékos.

A Momentum a listás voksok alapján 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3, az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd 1 százalékot szerezne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.