Öt évet kapott a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s főigazgatója

Galambos Lajost vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélték el.

MN
2017. 10. 19. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon öt év börtönre, valamint 150 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte Galambos Lajost a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön, ráadásul nyolc évre eltiltotta a közügyektől is – írja az Index. A lap szerint a Gyurcsány-kormány egykori Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatóját vesztegetés és államtitoksértés miatt ítélték el.

Galambosnak és társainak azért kellett felelnie a törvény előtt, mert az Egymásért, Egy-másért Alapítvány nevű egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Az ötlet állítólag Jakubinyi Róberté volt, aki a szolgálataiért cserébe azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, simítsák el a büntetőügyeit. Az alapítvány másik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak: Galambos Lajos 150, Gyarmati György 100 millió forintot kapott.

Jakubinyi Róbert, az elsőrendű vádlott négy év börtönt kapott és ötéves eltiltást a közügyektől. Az Index szerint a harmadrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt szintén vesztegetés miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint 100 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.