Rajtaütöttek az ellenőrök az „Istenek eledelén”

Kétszáz kilónyi, parlagfűből készült tablettát foglaltak le Bács-Kiskunban.

Katona Mariann
2017. 10. 26. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két mázsa, vagyis kétszáz kilogramm parlagfűből készült tablettát, illetve az alapanyagként szolgáló porított parlagfüvet foglaltak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. A hivatal tájékoztatása szerint az „Istenek eledele” fantázianévre keresztelt készítményt széles körben árusították, különféle bioboltokban és az interneten is, pedig Európában sem a parlagfű, sem pedig a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba úgy, mint emberi fogyasztásra szánt termék. Ezért már intézkedtek is arról, hogy a kereskedelmi forgalomba került készítményeket visszahívják.

Az ügyet az is súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta az illegális terméket, miközben az ingatlan nem szerepelt semmilyen nyilvántartásban úgy, mint élelmiszerraktár. Az eljárás zajlik, az ügyben több százezer forintos bírság is elképzelhető.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek úgynevezett új élelmiszernek minősülnek, a forgalomba hozatalukat uniós szinten kell engedélyeztetni. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, ez az eljárás – írta a Nébih – különösen lényeges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.