Rákdiagnosztika: százezreket fizethet a beteg a használhatatlan rendszer miatt

Az utóbbi hónapokban 70 százalékkal kevesebb páciens kapott beutalót PET/CT-vizsgálatra.

MN
2017. 10. 05. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapokban 70 százalékkal kevesebb páciens kapott beutalót PET/CT-vizsgálatra, de nem a beteg kevesebb, hanem a beutalási rend rossz – írja a Népszava.

Nyár közepén a korábbi papíralapú beutalást elektronikus felületre terelte a kormányzat. A változtatás részleteit miniszteri rendelet pontosította volna, ám az a mai napig nem készült el. Nyár óta a korábbi hat PET/CT-bizottság helyett most tizenkét albizottság engedélyezhetné online az amúgy nem olcsó diagnosztikai eljárást. Az érdekeltek szerint a rendszer hatékonysága most mégis rosszabb: egy online felületre kell a beteg összes adatát, kórtörténetét feltölteni, ráadásul a korábbi egylépcsős bírálat is háromlépcsőssé vált.

Onkológusok szerint az új elektronikus beutalót csak az orvos töltheti ki, és ehhez valamennyi olyan adatot be kell „másolnia”, amely a kezeléssel kapcsolatban keletkezett. Az is gondot jelent az adatok továbbításánál, hogy nincsen szkennerük. A rendszer nehézkességét jól példázza, hogy az évente a közköltségre rendelhető 30 ezer vizsgálatból most, a pénzügyi év vége előtt néhány héttel még tízezer kihasználatlan.

„Tudunk olyan betegről, aki azért nem kapta meg a közfinanszírozást a vizsgálatra, mert az onkológusa elnézte az elektronikus felületen az űrlapot, hiányosan töltötte ki, és nem került fel a lapra, hogy a betegnek primer tüdőrákja van”, így viszont elutasították a kérelmet – mondták az egyik szolgáltatónál a Népszavának. A beteg végül összeszedte a vizsgálat privát elvégzéséhez szükséges 250 ezer forintot, ám mint mondta, a következő kontrollra már biztosan nem lesz pénze.

„Míg a korábban működő PET-bizottságok tagjait fel lehetett hívni, és az esetleges félreértéseket, adathiányokat tisztázni, a jelenlegi rendszer arctalan és személytelen. Gyakran azt sem lehet kideríteni, mi volt a baj, milyen dokumentumot kellene esetleg pótolni” – mondták a lapnak a kezelőorvosok.

A Népszava azt írja, az országban működő nyolc szolgáltató július óta a korábbi havi 500-zal szemben már csak 100-150 vizsgálatot végez. A betegek egy része ha teheti, fizetős vizsgálatot kér, más esetekben az orvosok a sokkal kevésbé korlátozott MR-vizsgálatokkal próbálják pótolni a PET/CT-t, ami a két-három hónapos ottani várakozást és a kórházi költségeket növeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.