Rekordmennyiségű terroristával riogat Szijjártó Péter

A tárcavezető szerint az Iszlám Állam elleni fellépés miatt a dzsihadistáknak menekülniük kell.

MN
2017. 10. 24. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most azonban egy minden eddiginél veszélyesebb szakasza következik a migrációnak” – jelentette ki Palermóban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mediterrán konferenciáján részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden.

Abban nincs vita, hogy a migráció jelenti a legsúlyosabb kihívást az Európai Unió számára megalakulása óta, és az is világos, hogy közös és hatékony válasz mindeddig nem született; a brüsszeli bürokraták által kínált megoldások mindeddig eredménytelennek bizonyultak –emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter rámutatott: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépés átütő sikereket ért el, a terroristák korábbi területeinek immár 87 százalékát felszabadították, menekülniük kell, és ezért rekordmennyiségű terrorista fog azzal próbálkozni, hogy az illegális bevándorlási hullámot kihasználva bejusson Európába. 

„Ez pedig azt jelenti, hogy a terroristák dühösek és elkeseredettek”, mert rengeteg területet vesztettek, elveszítették lehetőségüket, hogy harcolhassanak, és menekülniük kell – hangoztatta a miniszter.

„A terroristánál csak egy rosszabb jelenség van: a dühös és elkeseredett terrorista” – tette hozzá Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője az MTI szerint hangsúlyozta, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van Európa külső határainak védelmére, ha nem sikerül, „romba dőlhet Európa maradék biztonsága is”. A miniszter példaként említette, hogy Németországban az idén eddig 900 eljárás indult terrorizmus gyanújával, míg tavaly 250, 2013-ban pedig mindössze 68 ilyen ügy volt.

A politikus kiemelte, hogy az illegális migráció eddig is rendkívüli biztonsági kockázatot jelentett Európának: az utóbbi két évben 27 terrortámadás 330 halálos áldozatot követelt, és 1300-an megsebesültek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.