Soros György: A gyűlölet szítása veszélyes fegyver

A jövő nem az uszítóké – állítja a kormányzat első számú ellensége az Élet és Irodalomban közölt írásában.

Hutter Marianna
2017. 10. 27. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jövő nem az uszítóké: a gyűlölet nem közösséget, csak megkeseredett, egymásban is ellenséget látó, önmagukkal is békétlen embereket teremt” – többek közt erről írt Soros György az Élet és Irodalom pénteki számában közzétett publikációjában. A kormányzat jelenleg első számú ellenségének számító milliárdos üzletember a száz éve született Vásárhelyi Miklósra emlékezett publicisztikájában. 

Azt írta: a gyűlölet szítása veszélyes fegyver: „egy idő után a gyűlölet mindig a gyűlöletkeltők ellen fordul. Nem innen vezet az út abba a jobb, igazabb, szabadabb, emberibb világba, amiért Vásárhelyi Miklós olyan sokszor, látszólag reménytelen helyzetben is, olyan sokat tett”.

Soros azt is megemlíti Vásárhelyiről: igazi hazafi volt, aki nem szűk ideológia mentén döntött a támogatásról, hanem az egész közösséget, a köz javát akarta szolgálni, és az ő irányítása alatt a magyar Soros-alapítvány volt a legeredményesebb a Nyílt Társadalom Alapítványok közül. „Támogatott olyanokat is, akik később ellene, a végre megszerzett demokrácia ellen uszították” – jegyezte meg az üzletember. 

Vásárhelyi Miklós magyar újságíró volt, aki 1956-ban a második és a harmadik Nagy Imre-kormány sajtófőnöke is volt. Később az SZDSZ egyik alapító tagja lett, 1990–1994 között országgyűlési képviselő is volt, majd később a Soros-alapítvány elnöke lett. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.