Szigorítják az iskolai buszos kirándulások szabályait

A tizenhét halálos áldozatot követelő januári busztragédia után jönnek létre a szigorúbb szabályok.

MN
2017. 10. 04. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évtől több ponton szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok – jelentette be az MTI tudósítása szerint Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy a külföldre tartó iskolai autóbuszos kirándulásokon a járművezetők este tizenegy és másnap hajnali négy óra között nem vezethetnek, és a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell tölteniük.

Az új előírások értelmében tizenhárom évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást lebonyolítani, továbbá minden oktatási intézmény csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy a járművezetője nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban.

Palkovics László hangsúlyozta, az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályok szigorításától függetlenül a hatályos jogszabályok garantálják az autóbuszos közlekedés biztonságát, amely most is a legmegbízhatóbb közlekedési forma.

A januári, tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszul jönnek létre a szigorúbb szabályok az Egyesült Államokban közlekedő iskolabuszok mintájára.

A Verona mellett balesetet szenvedő buszon többségükben a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Az MTI beszámolója szerint Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bemutatta szervezetük új autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvét, amelyet a napokban eljuttatnak az iskolákba is. Az Emmi ajánlásával és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság támogatásával megjelent kötet címe Az autóbuszos utazás tízparancsolata.

A kézikönyv célja, hogy szakmailag, de közérthető módon mutassa be az autóbuszos kirándulások legfontosabb biztonsági szempontjait – mondta Dittel Gábor, kiemelve, általánosságban nem tartják indokoltnak a buszokra és a járművezetőkre vonatkozó szabályok szigorítását.

A NiT Hungary készített A busz nem játszótér címmel szórólapot is, amely a kisebbek figyelmét külön felhívja arra, hogy a buszon a biztonsági övet bekapcsolva kell ülni, és menet közben nem szabad zavarni a járművezetőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.